• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 13 листопада

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжать; індексації зарплати у 23-му не буде; нові рахунки для сплати податків з 1 січня, знову зміна форми декларації з податку на прибуток. Свіжа інформація про масове блокування ПН/РК та індекс інфляції за жовтень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 13 листопада

Воєнний стан та загальну мобілізацію незабаром продовжать ще на 90 днів
За Законом №2500 воєнний стан було подовжено до 21 листопада. Та, на жаль, війна триває й надалі. З огляду на це, 8 листопада В. Зеленський вніс до ВРУ:

  • законопроєкт №8189. За ним, строк дії воєнного стану в Україні продовжується з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб (тобто до 19 лютого 2023 р.);
  • законопроєкт №8190. Згідно з ним строк проведення загальної мобілізації також продовжується з 21 листопада 2022 року на 90 діб.

Як повідомив Я. Железняк, прийняти їх мають на найближчому пленарному засіданні. Про це повідомимо додатково.

 

Увага! Роботодавці не будуть індексувати зарплату у 2023 році
Нагадаємо, що 3 листопада ВРУ підтримала проєкт Держбюджету на 2023 рік у другому читанні. За ним розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня становитиме 6700 грн та 2589 грн (загальний показник).

Остаточного тексту Закону поки немає, але з’явився текст законопроєкту №8000, підписаний спікером ВРУ Русланом Стефанчуком.

Його перехідними положеннями, серед іншого, передбачено на 2023 рік зупинення дії Закону про індексацію доходів населення. Відповідно нараховувати індексацію щодо зарплати у 2023 році вже буде не потрібно.

Але чекаємо ще на появу підписаного Президентом тексту Закону для остаточного переконання у цих новаціях.

 

З 1 січня 2023 року можуть ввести нові рахунки для сплати податків
Нагадаємо, що рахунки за бюджетними надходженнями відкриваються протягом 45 днів з дня прийняття Закону про Держбюджет.

Оскільки цього року Держбюджет на 2023 рік прийнятий ВРУ 3 листопада, то 45-деннний строк спливає 17 грудня 2022 року (субота).  Тож Держказначейство до цієї дати включно має визначитися з рахунками та відповідно мають почати діяти нові рахунки для сплати податків та зборів. Чітку дату будемо знати тільки після появи відповідного повідомлення Держказначейства.

 

Зміна прожиткового мінімуму з 1 грудня: на які показники це вплине?
З 1 грудня 2022 року почнуть діяти нові розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, базово на одну особу він становитиме на місяць 2589 грн (узагальнений показник). Водночас для основних соціальних і демографічних груп населення буде встановлено такі показники прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн;
  • для працездатних осіб – 2684 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 2093 грн.

На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Масове блокування ПН та РК: що нового?
За підсумками зустрічі ДПС, Мінфін та Гетманцев домовились усунути проблеми масового блокування ПН шляхом внесення відповідних змін та удосконалень у роботу СМКОР. Як саме – читайте тут.

Тим часом ДПС інформує, що органами податкової служби вживаються вичерпні заходи щодо прийняття рішень за заблокованими ПН у максимально стислі терміни для створення сприятливих умов ведення бізнесу. Крім того, податківці розповіли, які документи слід подати для розблокування ПН/РК: Так, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних/розрахунків коригування, якщо такі ПН/РК складено на одного отримувача.

Редакція, своєю ж чергою, нагадала загальні правила складання ПН. Коли та як складати ПН? Як заповнювати дату та порядковий номер ПН? Як заповнювати рядок «код»? Які нюанси заповнення ПН філіями? Читайте у цій статті (для передплатників).

 

Мінфін знову змінив форму декларації з податку на прибуток
Наказом від 13.09.2022 р. №274 Мінфін затвердив зміни до декларації з податку на прибуток. Зокрема, її доповнено новим додатком ДІЯ (рядок 06.3 ДІЯ). У ньому проводитиметься розрахунок податку на операції резидента Дія.Сіті - платника податку на особливих умовах.

Крім того, у заголовній частині декларації з’явиться позначка для подання резидентами Дія.Сіті декларації з прибутку. Також з’являться згадки про цих платників податків в основній частині декларації та додатках ВП, РІ.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (станом на 11.11.2022 р. цього не відбулося). Відповідно всі платники податку на прибуток повинні будуть подавати вже оновлену форму.

Проте за нормами п. 46.6 ПКУ звітувати за нею потрібно буде лише за підсумками І кварталу 2023 року та за 2023 рік, але думки ДПС щодо цього поки немає.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. В яких випадках ДПС не буде враховувати таблицю даних? Податківці зазначили, що Таблиця даних не буде врахована комісією у разі відповідності платника критеріям ризиковості або невідповідності відомостей щодо зазначених в таблиці КВЕД, УКТЗЕД, ДКПП.
  2. З 19 листопада платники податків зможуть ділитися податковою інформацією через Е-кабінет. Запрацюють зміни до Порядку функціонування Е-кабінету. Зокрема, додано правила отримання податкової інформації про інших платників податків за попередньо наданою згодою, в т.ч. у вигляді е-документа.
  3. Не змогли подати заяву про неможливість виконувати податкові обов'язки до 30 вересня: які наслідки? Якщо була відсутня можливість подати до ДПС заяву та відповідні документи, що підтверджують неможливість виконання податкового обов’язку до 30.09.2022 (включно), це слід зробити одночасно з набуттям можливості виконання одного з податкових обов’язків.
  4. Чи будуть штрафи за несвоєчасне звітування через нероботу е-сервісів ДПС? У разі тимчасового обмеження роботи е-сервісів ДПС, що підтверджується повідомленням на сайті податківців, до СГ не застосовується відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності.

 

Два свіжі урядові рішення
По-перше, Уряд передбачив відстрочку від мобілізації заброньованих працівників ще на місяць. 4 листопада затверджено Постанову №1259, якою передбачено можливість продовження на один місяць чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час війни. Вона діє з 10 листопада.

По-друге, Кабмін звільнив від сплати ПДВ і ввізного мита товари для енергетики та забезпечення тепла (генератори, електрогенераторні установки, акумулятори електричні, обігрівачі та інші товари відповідної групи). Весь перелік дивіться тут. Постанова №1260 набрала чинності 11 листопада.

 

Оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям
Наказом Мінреінтеграції від 28.10.2022 р. №248 затверджено оновлений перелік (станом на 23.10.2022 р.), на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати.

До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (65), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (62), Херсонської (45), Миколаївської (26), Сумської (19), Чернігівської (4) областей.

 

Скасування звіту №10-ПОІ та інші новації Закону №2682
6 листопада набрав чинності Закон №2682 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».

Завдяки йому вже за підсумками 2022 року звітувати до Фонду захисту осіб з інвалідністю та реєструватися в ньому буде не потрібно. Крім того, відмінено звіт за ф. №10-ПОІ до Фонду інвалідів та внесено зміни до ведення обліку трудової діяльності в електронній формі. Докладніше про це у статті від редакції.

 

Ще три нові аналітики від редакції

  1. Середній заробіток мобілізованим після 19 липня. Чи можливо й надалі провадити виплати працівникам-захисникам? Чи всі роботодавці можуть надалі зберігати виплати? В яких розмірах? І чи буде такий період (оплачуваний) після 19.07 входити до відпускного стажу? Читайте тут.
  2. Що змінилося у НП(С)БО «Запаси»? Нещодавно Мінфін наказом від 07.10.2022 р. №320 вніс зміни до Положення (стандарту) бухобліку 9 «Запаси». Вони мають переважно уточнюючий характер, але розглянемо їх детальніше у статті.
  3. Iнвентаризація ОЗ – 2022: проводимо і під час війни. Під час інвентаризації ОЗ перевіряють і документально підтверджують їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання та оцінку. Докладніше це питання  ми розглянути тут (для передплатників).

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за жовтень – 102,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в жовтні 2022 р. порівняно з вереснем 2022 р. становила 2,5%, з початку року – 24,8%.
  2. Малий бізнес в Україні зможе отримати від Meta $1000 на рекламу в Facebook та Instagram. Американська компанія Meta виділила $1,5 млн у вигляді купонів для малого українського бізнесу, які можна витратити на рекламу в Facebook і Instagram. Один купон – $1000.
  3. НБУ провів чергові валютні послаблення під час війни. Відтепер експортери мають змогу брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам. Також змінилися правила використання іноземної валюти благодійними фондами.
  4. Через відключення електроенергії несвоєчасно можуть надходити квитанції щодо заявок-розрахунків. У ФСС повідомили, що внаслідок стабілізаційних та екстрених відключень електроенергії друга та третя квитанції щодо стану прийняття поданих страхувальниками заяв-розрахунків можуть надходити пізніше.
  5. Довідки ОК-5 та ОК-7 – коли та як їх отримати? У ПФУ розповіли, що довідка ОК-5 формується за будь-який період, починаючи з 2000 року, і містить дані щодо суми заробітку для обчислення пенсії, визначення страхового стажу, сплати страхових внесків. Довідка ОК-7 містить відомості про суми зарплати, з якої сплачується ЄСВ, та страховий стаж за період із 2011 року.

Чорна Пʼятниця? А у нас найнижчі ціни вже зараз!

Акція діє на три найпопулярніші пакети Бухгалтерського сервісу «Дебет-Кредит»: «Експерт», «Профі» та «Профі Плюс».

Саме для них ми повернули липневі ціни!

Покваптеся, пропозиція лише до 18 листопада!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»