• Посилання скопійовано

Середній заробіток мобілізованим після 19 липня: чи виплачувати самостійно?

Чи можливо й надалі провадити виплати працівникам-захисникам? Чи всі роботодавці можуть надалі зберігати виплати? В яких розмірах? І чи буде такий період (оплачуваний) після 19.07 входити до відпускного стажу?

Середній заробіток мобілізованим після 19 липня: чи виплачувати самостійно?

Коментар до листа Держпраці від 28.07.2022 р. №2498/4/4.1-ЗВ-22а

Нагадаємо, з 19.07.2022 року за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову (ч. 3 ст. 119 КЗпП) в оновленій редакції.

Тобто з 19.07.2022 року середній заробіток не зберігається, бо згадку про нього з цієї норми виключили. Без жодних перехідних норм і пояснень, як тепер бути роботодавцям. Особливо тим, хто бажає і далі сплачувати захисникам середню зарплату. 

 

Збереження виплат захисникам після 19.07.2022 р.

То як бути, якщо роботодавець хоче й надалі робити виплати працівнику-захиснику? 

Без проблем, адже заборони цьому теж немає!

Тим більше, що у  статті 91 КЗпП визначено, що підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно зі законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

А у коментованому листі згадується, що у колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема нормування і оплати праці, встановлення форм, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та ін.).

Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

Тобто небюджетні (або ж іншими словами комерційні) підприємства ФОПи-роботодавці можуть і надалі робити виплати мобілізованому.  Особливо, якщо такі виплати передбачені колективним договором. 

 

Підкреслимо: «можуть», а не «зобов’язані»!

Оскільки зараз такі виплати добровільні, то і їх розмір визначає роботодавець (або угода між ним та працівником).

Виплати можуть бути у будь-якому розмірі:

  1. розраховані так, як середня зарплата;
  2. у розмірі окладу;
  3. у розмірі частини від окладу та ін.

Для цього, звісно, необхідно видати наказ зі зазначенням про виплати захиснику після 19.07.2022 р. Назва виплати у наказі має значення і це питання має вирішити сам роботодавець.

Роботодавцю слід чітко визначити згідно зі зазначеним в Інструкції №5, яку саме виплату будете сплачувати:

  • яка належить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці» (інші виплати, що мають індивідуальний характер (пп. 2.3.4 Інструкції №5); 
  • чи ту, яка належить до  інших виплат, що не належать до Фонду оплати праці (розділ 3 Інструкції №5).

Детально про це ми розповідали тут.

 

Якщо й далі платимо середню зарплату: чи буде відпускний стаж?

Часто трапляється запитання від колег щодо збереження відпускного стажу у разі продовження виплати середнього заробітку.

По-перше, виплату, яку виплачують після 19.07.2022 року, вже не можна назвати «середня зарплата» у розумінні КЗпП, бо норми вже такої немає у частині третій ст. 119 КЗпП.

По-друге, пряма норма частини другої ст. 9 Закону про відпустки вказує на те, що не будуть накопичуватися дні щорічної основної відпустки працівникам-захисникам, починаючи з 19.07.2022 р.

До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно зі законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), крім випадків, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову.

 

Висновки редакції

Отже, комерційні підприємства та ФОПи можуть й надалі мобілізованим працівникам робити щомісячні виплати. Бюджетники собі такого дозволити не можуть.

Та до відпускного стажу, тобто накопичення днів щорічної основної відпустки, не буде навіть якщо й виплати будуть розраховані за методологією Порядку №100.

Про те, як будуть враховуватися такі виплати до середнього заробітку, ми писали тут.

Про призупинення трудового договору та мобілізацію читайте тут.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»