• Посилання скопійовано

Призупинення трудового договору одночасно з мобілізацією: чи це можливо?

Чи зберігається робоче місце, якщо з мобілізованим працівником було призупинено трудовий договір? Чи зберігати місце роботи і посаду за директором, якого призвано на військову службу? Що робити, якщо засновника мобілізовано?

Призупинення трудового договору одночасно з мобілізацією: чи це можливо?

Коментар до листа Мінекономіки від 31.05.2022 р. № 4712-06/31645-09

З тексту коментованого листа зрозуміло, що розглядаються три основні запитання:

  1. Що робити з працівником з яким призупинено дію трудового договору, якщо його призивають на службу?
  2. Які гарантії директору, якого мобілізують?
  3. Чи поширюються гарантії ст. 119 КЗпП на засновника підприємства, якщо його призвуть на службу?

 

Призупинення трудового договору та призов на службу

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону № 2136).

Головною умовою для призупинення дії трудового договору, є одночасне виконань двох умов:

  1.  абсолютна неможливість надання роботодавцем роботи;
  2. абсолютна неможливість  виконання працівником відповідної роботи

Мінекономіки у своєму листі зазначають: «Під абсолютною неможливістю надання роботодавцем та виконання працівником роботи в контексті призупинення дії трудового договору, на нашу думку, слід розуміти випадки неможливості забезпечувати працівникові умови праці внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій або їх функціонування з об’єктивних і незалежних від роботодавця причин є неможливим, а переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливе у зв’язку з відсутністю на це його згоди, зокрема, з причин переміщення його з території, де ведуться активні бойові дії».

Унаочнимо у таблиці 1 10 основних правила призупинення дії трудового договору є: 

Таблиця 1

10 Правил призупинення дії трудового договору

Правило 1 

призупинення дії трудового договору не тягне за собою розірвання трудових відносин.

Правило 2 

про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб (письмово, електронно тощо).

Правило 3 

ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник.

Правило 4 

призупинення дії трудового договору  не може бути дисциплінарним стягненням, і не є тим самим, що відсторонення від роботи.

Правило 5 

під час призупинення дії трудового договору  працівник звільняється від обов’язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов’язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

Правило 6 

призупинення дії трудового договору оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця на підставі ст. 13 Закону 2136.

Правило 7 

у разі незгоди працівника із наказом роботодавця про призупинення дії трудового договору працівником відповідний наказ (розпорядження) може бути оскаржений.

Правило 8 

відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам за час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює збройну агресію проти України.

Правило 9 

ЄСВ роботодавець за період призупинення за працівника не сплачує. Але все одно має фіксувати розмір ЄСВ, який би мав нарахувати, оскільки є шанс на відшкодування цих платежів державою, яка здійснює агресію.

Правило 10 

не слід підміняти відпустки без збереження заробітної плати призупиненням дії трудового договору.

Якщо працівника, з яким було призупинено дію трудового договору, призивають до лав захисників Батьківщини або він підписав контракт, на нього мають поширюватися норми частини третьої ст. 119 КЗпП, збереження місця роботи та посади. 

А саме, працівник, призваний на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, увільняється від виконання роботи на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення зі служби.

Чи можна з ним призупинити дію трудового договору на час військової служби? Ні. Позаяк працівник не  виконує роботу в період проходження військової служби, призупинення з ними трудового договору не видається можливим.

А що як трудовий договір вже було призупинено (до отримання інформації про мобілізацію)?

Мінекономіки у коментованому листі зазначає,  в такому випадку має пріоритет норм ч. 3 ст. 119 КЗпП про збереження за час служби місця роботи та посади, а до 19.07.2022 р. — ще й середньої зарплати, навіть у разі якщо трудовий договір з працівником призупинено, а після цього працівника призвано на військову службу за призовом під час мобілізації або прийнято на військову службу.  До речі, вже не вперше Мінекономіки робить такі висновки, раніше про це зазначалося у листі від 10.05.2022 р. №4711-06/23239-07. Коментар читайте тут.

 

Мобілізація директора: дії бухгалтера (кадрової служби)

Якщо говорити нормами законодавства, то директор такий же найманий працівник, як і всі інші. На нього діють всі ті ж самі правила, що й на найманих працівників, зокрема і норми частини третьої ст. 119 КЗпП.

Отже. якщо підприємством, установою, організацією керує найманий працівник, то між ним і роботодавцем виникають трудові відносини. А відтак — на нього поширюються гарантії, передбачені статтею 119 КЗпП. Тобто все загадане в попередньому розділі статті застосовуємо і до мобілізованого директора.

 

Засновник та гарантії згідно КЗпП

Власник (засновник) підприємства має право самостійно здійснювати управління підприємством, якщо це передбачено установчими документами.

Але не в кожному випадку засновник займає посаду директора і є найманим працівником! А гарантії за КЗпП встановлені саме для працівників.

Мінекономіки у коментованому листі зазначило норми законодавства, що регламентують виконання засновником обов’язків директора (див. таблицю 2).

 Таблиця 2

Норми законодавства, що регламентують виконання засновником обов’язків директора

№ з/п

Суть 

Норма законодавства

1

засновник може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту або інших установчих документів;

частина друга статті 65 і частина четверта статті 128 ГКУ

2

він може вести бухгалтерський облік, оскільки підписувати фінансову  звітність має право власник (засновник) підприємства;

частини третя і четверта статті 8 Закону України від 16. 07.1999 № 996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

3

власник може підписувати податкову звітність

пункт 48.5.1 статті 48 Податкового кодексу України

Водночас у нормах законодавства не зазначається такого обов’язку власника (засновника) підприємства, який виконує певні управлінські функції, укладати з самим собою будь-які угоди, у тому числі трудовий договір. У такому випадку трудові відносини не виникають. Тож, якщо трудового договору немає, то не можуть поширюватися гарантії, передбачені, статтею 119 КЗпП.

 

Висновки

Проаналізувавши коментований лист в цілому можемо зробити такі висновки:

  1. якщо з працівником призупинено дію трудового договору і його призивають у цей час на службу, на нього поширюють норми ст. 119 КЗпП. КЗпП тут має пріоритетне право, на думку фахівців Мінекономіки;
  2. якщо призивають директора – найманого працівника на нього розповсюджуються усі норми трудового законодавства в тому числі і ті, що зазначені в п. 1 Висновку;
  3. якщо призвуть засновника (власника), який не укладав трудового договору на своєму ж підприємстві, то про жодні гарантії з норм КЗпП та іншим «трудових» законодавчих актів говорити не можна.  

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»