• Посилання скопійовано

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

12 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у травні 2023 року. Серед них - граничний термін подання квартальної податкової звітності тощо

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

1) Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні? 

За КЗпП 1 травня (День праці) та 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) є святковими та неробочими днями в Україні. Відповідно мали би бути вихідними. Та через війну це робочі дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Подробиці читайте тут.

 

2) З 1 травня звітуємо з ПДВ за новою формою декларації

З 1 травня 2023 року декларацію з ПДВ необхідно подавати за новою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року.  Також, починаючи з 1 травня 2023 року, за новою формою подають уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Електронні формати нових декларацій дивіться тут.

 

3) До 1 травня (включно) слід відзвітувати за минулорічні доходи

Підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, та самозайняті особи подають декларацію за 2022 рік до 1 травня 2023 року (правила та поради щодо заповнення читайте тут). Також до цієї дати включно мають відзвітувати фізособи у разі наявності відповідного обовʼязку.

 

4) 1 травня є граничним терміном сплати деяких податків та зборів

Відповідно до ст. 73 КЗпП 1 травня (День праці) є святковим днем. Тобто мав би бути вихідний. Але за Законом №2136 ці правила не діють під час воєнного стану. А отже, саме 1 травня закінчується строк сплати деяких податків та зборів. Їх перелік дивіться тут.

Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 р. платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема зі сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації ПН, АН, РК тощо (пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

5) З 1 травня для реєстрації в ЄДР потрібно подавати нові форми заяв

29 березня 2023 року прийнято Наказ №1158/5 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України», відповідно до якого форми заяв у вказаній сфері викладено у новій редакції. Вони почнуть діяти з 1 травня 2023 року.

 

6) 2 травня закінчується строк подання органам статистики фінансової звітності за I квартал 2023 року (згідно з календарем Держстату)

 

7) 10 травня - граничний термін подання звітності за I квартал 2023 року

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток, єдиного податку для ФОПів 3-ї групи групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут.

 

8) З 11 травня запроваджуються додаткові заходи для підвищення банками ставок за депозитами населення

З 11 травня 2023 року НБУ прирівнює нормативи формування банками обов'язкових резервів (ОР) за депозитами фізичних осіб строком до трьох місяців до нормативів ОР за коштами фізичних осіб на поточних рахунках.

 

9) Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки: з 19 травня діятиме закон

19 травня набере чинності Закон від 03.11.2022 р. №2717-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки». Він фактично вдосконалює процедуру стратегічної екологічної оцінки, підвищує її прозорість, а також запроваджує відповідальність за її порушення.

 

10) До 20 травня - в Україні воєнний стан

Законом №2915-IX воєнний стан в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб (тобто до 20 травня). Як це впливає на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють у сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Читайте у статті від редакції. Зауважимо, що, найімовірніше, воєнний стан знову продовжать на 90 днів (до середини серпня).

 

11) 22 травня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за І квартал 2023 р.

Яких саме - читайте у цій новині. Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 р. платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема, зі сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації ПН, АН, РК тощо (пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

12) З 22 травня діятиме закон про створення реєстру пошкодженого майна через війну

За Законом №2923-IX компенсацію пропонують надавати виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість з 24 лютого, тобто з початку війни. Закон набере чинності 22 травня.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»