• Посилання скопійовано

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

Війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

1) З 2 листопада скасовано норми витрат палива та мастильних матеріалів на авто

39 тис. переглядів

Мінінфраструктури скасувало Наказ №43. Тепер чи дотримуватися старих, вже не діючих норм витрат пального, чи розробити власні, підприємства вирішуватимуть самостійно. Докладніше про це читайте тут.

 

2) 1 грудня – нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

28 тис. переглядів

Ще у березні Мінфін затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Його докладно ми аналізували ось тут. До 1 грудня можна ще заповнювати платіжки за старими правилами. Але далі у реквізиті платіжок «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ, назву податку або ЄСВ та період, за який він сплачується. Більше про це (і на прикладах) читайте у статті від редакції.

 

3) Держбюджет-2024 прийнято! Знайомимося з основними показниками

23 тис. переглядів

9 листопада ВРУ підтримала у другому читанні, а 28 листопада Президент підписав Закон про Державний бюджет на 2024 рік. За ним розмір мінімальної зарплати з 1 січня становитиме 7100 грн, а з 1 квітня – 8000 грн. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на весь 2024 рік – 3028 грн.

 

4) Як зміниться нарахування зарплати у 2024 році: аналіз від редакції

14 тис. переглядів

Підписано та опубліковано Закон про Держбюджет-2024. Таким чином, ми вже знаємо, якими з 1 січня будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Як ці показники застосовувати під час оплати праці у 2024 році, ми розповіли в окремій статті.

 

5) ДРС затвердила план комплексних перевірок на 2024 рік

13 тис. переглядів

14 листопада ДРС затвердила наказ №183 «Про затвердження Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2024 рік». План можна завантажити у форматі.xlsx (у ньому 35934 записи). Інспекційний портал наразі закритий для бізнесу. Доступ до Системи надається тільки працівникам органів ДНК та ДРС. Тож перейти на портал не вийде.

 

6) Увага! З 9 грудня діятимуть зміни до Порядку блокування ПН та РК

13 тис. переглядів

9 грудня 2023 року наберуть чинності зміни до Порядку блокування ПН та РК. Вчергове оновлено критерії позитивної податкової історії та додано ще деякі зміни у правилах розрахунку критеріїв блокування ПН. Докладно усі зміни ми розглянули в окремій аналітиці від редакції. Також про них розповіла ДПСУ у вигляді презентації.

 

7) Норми тривалості робочого часу на 2024 рік: таблиця від редакції

12 тис. переглядів

Мінекономіки ще не оприлюднило щомісячні норми тривалості робочого часу на 2024 рік. Але ми порахували їх для вас з огляду на особливості воєнного трудового законодавства.

 

8) Медогляди працівників: заяву Держпраці на 2024 рік потрібно було подати до 1 грудня!

11 тис. переглядів

Роботодавці повинні були подати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду у 2024 році. Яких медоглядів це стосується? Як роботодавцю організувати медогляд? Чи діють окремі правила через війну? Читайте у цій статті.

 

9) Нарешті  повідомлення про виплату лікарняних та декретних можна подати до ПФУ в е-формі

9 тис. переглядів

Реалізовано можливість формування та подання страхувальниками повідомлень про виплату коштів застрахованим особам через е-кабінет на вебпорталі ПФУ. ПФУ чекає на подання повідомлень за весь 2023 рік.

 

10) Що змінилося у листопаді?

9 тис. переглядів

27 важливих змін та подій, які відбулися у листопаді 2023 року. Зокрема, зміна правил проведення пожежних перевірок, новий режим декларування імпорту та експорту, граничний термін подання податкової звітності та сплати податків за III квартал 2023 р., зміни до Інструкції про службові відрядження тощо. Про те, що зміниться у грудні, читайте тут.

 

11) Нові правила мобілізації та скорочення підстав для відстрочки від неї: у ВРУ готують законопроєкт

8 тис. переглядів

У Комітеті готують до реєстрації великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Зокрема, планують скоротити підстави для відстрочки від мобілізації.

 

12) Скасування мораторію на перевірки ДПС: прийнято закон!

6 тис. переглядів

9 листопада ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №10016-д. Поки що він очікує на підпис Президента. Закон №3453 відновлює значну частину планових та позапланових документальних перевірок вже з 01.12.2023. А ще він передбачає можливість внесення щомісячних змін до планів-графіків перевірок та оновлені критерії обрання тих чи інших платників для перевірки. Докладніше читайте в аналітиці від редакції.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»