• Посилання скопійовано

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

16 важливих змін та подій, які очікують українців у червні 2024 року. Серед них - нові граничні ціни на світло для бізнесу, граничний термін подання річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом тощо

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

1) Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні? 

У червні українці мали б мати подовжені вихідні з 22 по 24 червня (Трійця), а також вихідний 28 червня (День Конституції). Але через війну працівники працюватимуть у ці дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше про це читайте тут.

 

2) З 1 червня буде встановлено нові граничні ціни на світло для бізнесу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з 1 червня встановила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу.

 

3) З 1 червня запрацює автоматизована система – «Банкрутство та неплатоспроможність»

НАІС з 1 червня 2024 року вводить в експлуатацію програмне забезпечення автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність». Тому деякі реєстри щодо банкрутства 31 травня та 1 червня не працюватимуть.

 

4) У червні працюючі пенсіонери, які набули право на перерахунок пенсії, отримають підвищені виплати

Оскільки до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомості про сплату єдиного внеску за I квартал 2024 року надійшли у травні, перерахунок працюючим пенсіонерам проведено саме у травні.  Уже в червні пенсіонери отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні два місяці.

 

5) З 2 червня діятимуть зміни законодавства щодо можливості проведення щеплення в аптеках

2 червня набирає чинності постанова КМУ від 27.02.2024 №213, якою внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики.

 

6)  З 4 червня діє дворічний експеримент Мінінфраструктури щодо впровадження е-ТТН

Експериментальний проєкт спрямований на вдосконалення законодавчого врегулювання у сфері діяльності автомобільного транспорту в Україні в частині переходу на електронний документообіг електронної ТТН. Він діятиме протягом 2 років, починаючи з 4 червня.

 

7) З 5 червня діє оновлений порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку

Мінфін вніс зміни до Порядку ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок. Ці зміни почали діяти з 5 червня.

 

8) З 5 червня діють зміни до Переліку ТОТ та територій бойових дій

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні. У травні зміни вносилися двічі. Обидва накази почали діяти з 5 червня

 

9) З 5 червня скорочено перелік держав для контрольованих операцій

Кабмін виключив Сінгапур з переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 ПКУ. Зміни чинні з 5 червня 2024 року.

 

10) З 5 червня на експорт шести видів агропродукції до ЄС діятимуть нові правила

З 5 червня запрацюють оновлені правила безмитної та безквотної торгівлі агропродукцією з ЄС, що діятимуть рік. На деякі агропродукти встановлено квоти з розрахунку середнього показника врожаю за другу половину 2021 року та 2022 – 2023 роки

 

11) Річна фінансова звітність підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом до 10 червня

Платники податку на прибуток, які відповідно до Закону про бухобілк зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним. 

Але як зауважили у ДПС, платники податку на прибуток звільняються від відповідальності за неподання до 10 червня 2024 року річної фінзвітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом. Але виконати цей обовʼязок треба протягом трьох місяців після закінчення ВС.

 

12) Для переходу на спрощену систему з III кварталу подайте заяву до 14 червня

Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Для переходу на спрощену систему оподаткування з III кварталу останнім днем для подання заяви є 14 червня 2024 року (п’ятниця).

 

13) Відмовитися від «спрощенки» можна до 20 червня

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування підприємцями - платниками ЄП подається до територіального органу ДПС за місцем податкової адреси платника податків – фізичної особи не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу (року). Отже, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з  III кварталу 2024 р., необхідно до 20 червня 2024 року подати заяву.

 

14) 20 червня – останній день подання податкової звітності за травень

Нагадуємо, що понеділок, 20 червня, є граничним терміном для подання звітності за травень до ДПС. Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки що немає такої можливості.

 

15) До 20 червня слід надати до ТЦК дані про автотранспорт

Кому із суб’єктів господарювання потрібно повідомляти ТЦК про наявний у них автотранспорт, а кому цього не треба робити? Чи чекати штрафів за неповідомлення? Читайте у статті від редакції.

 

16) Яким підприємствам відключатимуть електроенергію в останню чергу?

28 червня набере чинності постанова КМУ від 24.05.2024 №600, якою затверджено перелік критично важливих об’єктів, яким має бути забезпечено пріоритетне електропостачання відповідно до встановленого мінімального навантаження.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»