• Посилання скопійовано

ДПС: при податкових перевірках банків слід враховувати нормативні акти Нацбанку

Лист ДПСУ від 21.12.2011 р. №4691/5/15-1216 «Щодо зловживання підприємствами правом на включення затрат поточної господарської діяльності до витрат»

У листі від 21.12.2011 р. №4691/5/15-1216 ДПС зазначила, що під час проведення податковими органами контрольно-перевірочних заходів банківських установ слід враховувати нормативно-правові акти НБУ, згідно з якими сформовано певні суми витрат, у т. ч. і ті, які надалі призвели до формування від′ємного значення об’єкта обкладення податком на прибуток.

У цьому самому листі сказано, що на відміну від банків, чимало підприємств зловживають правом віднесення на витрати різних витрат господарської діяльності.

За наслідками перевірок органи ДПС дійшли висновку, що найпоширенішим шляхом зменшення об’єкта оподаткування є збільшення саме непрямих витрат (які не формують вартість одиниці продукції), які, як правило, пов’язані з платою за різні послуги (консалтингові, маркетингові, юридичні тощо), вартість яких не відповідає кон’юнктурі ринку.

На думку податкової, зазначені махінації серед банків трапляються рідко, адже НБУ контролює їхні фінансові ризики, встановлює розмір сформованих резервів (за рахунок витрат), а також розмір регулятивного капіталу та його дохідність.

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»