• Посилання скопійовано

Держфінпослуг визначила правила здійснення «депозитної діяльності» кредитних спілок

Розпорядження Держфінпослуг від 30.12.2011 р. №821 «Про затвердження Правил здійснення депозитних операцій для кредитних спілок і про внесення змін до деяких нормативно-правових актів»

Розпорядженням Госфінпослуг від 30.12.2011 р. №821 затверджено Правила здійснення депозитних операцій для кредитних спілок.

Згідно з Правилами договір залучення внеску (вкладу) члена кредитного союзу на депозитний рахунок укладається на умовах видачі внеску (вкладу) на першу вимогу (вклад до запитання) або на умовах повернення внеску після закінчення встановленого договором строку (строковий вклад). Встановлено також обов’язкову письмову форму такого договору.

Крім загальних правил укладення депозитних договорів, Правилами також передбачено різні механізми забезпечення кредитних зобов’язань членів спілки з використанням депозитів.

Так, якщо член кредитної спілки отримує кредит і при цьому має депозит у тій самій спілці, остання може прийняти такий внесок (вклад) для забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором і не повертати його протягом строку дії кредитного договору в сумі невиконаних зобов’язань члена кредитної спілки. Така можливість повинна бути передбачена кредитним договором або договором про залучення внеску (вкладу) на депозитні рахунки, а також договором застави майнових прав, який укладається між кредитною спілкою та членом кредитної спілки — власником внеску (вкладу).

Кредитні зобов’язання члена спілки можуть забезпечуватися інакше, наприклад, через внесення вкладу (внеску) на депозитний рахунок — блокований рахунок. При цьому процентна ставка за таким депозитом повинна дорівнювати або бути більшою за процентну ставку за кредитом.

Розпорядження набере чинності з дня його офіційної публікації.

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»