• Посилання скопійовано

Суд не може забезпечити «кредитний» позов забороною на виїзд за кордон — ВССУ

Постанова Пленуму ВССУ щодо розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.03.2012 р. №5 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають з кредитних правовідносин»

ВССУ нагадує, що свободу пересування, вільний вибір місця проживання і право вільно покинути територію України може бути обмежено лише законом.

Пленум Вищого спеціалізованого суду України щодо розгляду цивільних і кримінальних справ у своїй постанові від 30 березня 2012 року №5 порушив тему заборони виїзду відповідача за кордон у спорах, що виникають з кредитних правовідносин.

Так, на думку ВССУ, заяву про забезпечення позову у спорах, що виникають з кредитних правовідносин, шляхом заборони виїзду за межі України не може бути задоволено.

Як свідчить постанова, заборона виїзду відповідача за межі України не може належати і до інших видів забезпечення позову (ч. 2 ст. 152 ЦПК), оскільки згідно зі ст. 33 Конституції України свободу пересування, вільний вибір місця проживання і право вільно покинути територію України може бути обмежено лише законом.

Питання про тимчасове обмеження у праві виїзду вирішується під час виконання судових рішень, винесених за позовами із кредитних правовідносин у порядку, передбаченому ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» і ст. 377-1 ЦПК, зокрема у разі доказування факту ухилення боржника від виконання зобов’язання.

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»