• Посилання скопійовано

Виконання банками платіжних інструкцій в інвалюті та банківських металах: затверджено постанову

Постановою НБУ від 25.08.2022 р. №189 встановлено новий порядок виконання надавачами платіжних послуг платіжних інструкцій в іноземній валюті

Виконання банками платіжних інструкцій в інвалюті та банківських металах: затверджено постанову

Постановою Правління НБУ від 25.08.2022 р. №189 встановлено положення та порядок виконання надавачами платіжних послуг платіжних інструкцій в іноземній валюті та банківських металах.

Він є новою редакцією Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів. Постаонва НБУ №189 діє із 26 серпня 2022 року.

Це Положення:

  1. установлює загальні вимоги НБУ до порядку виконання платіжних операцій в іноземній валюті або банківських металах за рахунками користувачів платіжних послуг, які відкриті в надавачів платіжних послуг які отримали ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій;
  2. визначає обов’язкові реквізити платіжної інструкції в іноземній валюті або банківських металах, вимоги щодо її оформлення;
  3. установлює порядок прийняття до виконання, порядок зарахування суми коштів за платіжною операцією в іноземній валюті або банківських металах та здійснення надавачами платіжних послуг заходів щодо арешту коштів в іноземній валюті та банківських металів на рахунках користувачів;
  4. установлює порядок виконання надавачами платіжних послуг дебетового переказу коштів в іноземній валюті або банківських металах.

Зокрема, в новому Положенні йдеться, що  банк отримувача в разі отримання повідомлення про перерахування коштів в іноземній валюті на користь юридичної особи або фізичної особи-підприємця, у якому не заповнено реквізит «Призначення платежу» (немає посилання на договір або документ, на виконання якого від нерезидента-платника надійшли кошти в іноземній валюті) або в ній зазначена помилкова інформація, не пізніше наступного робочого дня після отримання такого повідомлення звертається до банку, що обслуговує платника, та/або до отримувача для з’ясування цього реквізиту в порядку, визначеному внутрішніми документами банку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»