• Посилання скопійовано

З 19 серпня діятимуть зміни до здійснення окремих операцій в інвалюті

Зокрема, розширено перелік інформації, яка повинна розміщуватися в касі банку, небанківської фінансової установи та оператора поштового зв’язку та обмінниках

З 19 серпня діятимуть зміни до здійснення окремих операцій в інвалюті

Національний банк з 19 серпня 2023 року вносить зміни до порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті.

По-перше, розширено перелік інформації, яка повинна розміщуватися в касі банку, небанківської фінансової установи та оператора поштового зв’язку (далі – небанківська установа), їх відокремлених підрозділів, пункту обміну валюти в доступному для огляду клієнтами місці:

  1. Інформацією про юридичну особу – банк або небанківську установу, із зазначенням місцеперебування, номера телефону або номера  телефону «гарячої лінії» (за наявності), адреси електронної пошти, посилання на інтернет-сторінку (за наявності) для подання звернень клієнтів до банку, небанківської установи.
  2. Контактною інформацією Національного банку із зазначенням місцеперебування, номера телефону універсальної «гарячої лінії», адреси електронної пошти, посилання на сторінку офіційного Інтернет-представництва для подання звернень клієнтів банку, небанківської установи до Національного банку.

Зазначені зміни сприятимуть кращому інформуванню клієнтів про контакти для звернень у разі виникнення спірних/конфліктних ситуацій або для інформування про порушення під час здійснення валютно-обмінних операцій.

По-друге, фізичним особам - нерезидентам надано можливість отримувати на поточні рахунки у гривнях кошти, сплату яких передбачено умовами цивільно-правових договорів. Це пов'язано з відповідними змінами в законодавстві України.

Наведені зміни внесено постановою Правління НБУ від 17.08.2023 №102 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»,  що набирає чинності з 19 серпня 2023 року.


Довідково

Перелік інформації, що з 19 серпня повинна розміщуватися в касі банку, небанківської установи, їх відокремлених підрозділів, пункту обміну валюти:

  • копія наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют;  
  • перелік валютно-обмінних операцій, які здійснює каса, пункт обміну;
  • повідомлення про обов’язковість здійснення касиром операції сторно в разі звернення клієнта з відмовою від здійсненої валютно-обмінної операції;
  • витяг із наказу про встановлення тарифів комісійної винагороди за здійснення операції з обміну готівки;
  • повідомлення про касира каси, який здійснює валютно-обмінні операції;
  • копія банківської ліцензії або ліцензії/витягу з реєстру осіб, яким видано ліцензію на здійснення валютних операцій;
  • місцезнаходження каси;
  • інформація про юридичну особу – банк або небанківську установу: місцезнаходження, номер телефону або номер телефону «гарячої лінії» (за наявності), адреса електронної пошти, посилання на інтернет-сторінку (за наявності) – додано;
  • контактна інформація Національного банку: місцезнаходження, номер телефону універсальної «гарячої лінії», адреса електронної пошти, посилання на сторінку офіційного Інтернет-представництва – додано.

Алгоритм дій громадян у випадку виникнення порушень під час здійснення валютно-обмінних операцій:

  • потрібно звернутися зі скаргою до керівництва банку чи небанківської фінансової установи, яка порушує правила обміну валют, щоб вони були в курсі порушень їхніх підлеглих;
  • у разі якщо реакції з боку керівництва банку чи небанківської фінансової установи немає, слід звернутися до Національного банку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»