• Посилання скопійовано

Що НБУ планує робити з курсом та валютними обмеженнями?

Нацбанк не встановлює конкретних дат для переходу до більш гнучкого курсу чи пом'якшення обмежень. Будь-які кроки в цьому напрямі здійснюватимуться лише тоді, коли будуть сформовані належні стійкі передумови

Що НБУ планує робити з курсом та валютними обмеженнями?

Питання «Що НБУ планує робити з курсом та валютними обмеженнями?» – топове як для експертів фінансового ринку, так і для бізнесу й громадян.

Докладну відповідь на нього дає Стратегія пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування (далі – Стратегія): is.gd/tN2As9.

Звісно, це досить непростий документ, який потребує часу на вивчення. Щоб ви могли швидко зрозуміти, як НБУ рухатиметься в напрямі валютно-курсової політики та водночас не «потонути» у професійній термінології та формулюваннях, ми підготували новий розділ-роз’яснення на сайті НБУ.

Він присвячений Стратегії та перекладає простою мовою її ключові засади.

 

Коротко про основне

Фіксація офіційного курсу та впровадження жорстких валютних обмежень 24 лютого 2022 року дали змогу запобігти паніці, сприяли адаптації бізнесу та населення до умов повномасштабної війни. Але з часом недоліки режиму фіксованого курсу починають переважати.

Після кризи 2014 - 2015 років НБУ перейшов до режиму плаваючого курсоутворення. Упродовж наступних років і до повномасштабного вторгнення курс гривні, попри коливання в обидва боки відповідно до ринкових тенденцій, залишався відносно стабільним.

Повернення до більш ринкових засад курсоутворення і цього разу дасть змогу посилити стійкість економіки та валютного ринку до зовнішніх та внутрішніх змін.

Водночас про перехід до плаваючого курсоутворення чи «відпускання» курсу навіть у середньостроковій перспективі не йдеться. Спочатку, коли будуть сформовані стійкі передумови, НБУ перейде до керованої гнучкості.

За такого режиму, на відміну від плаваючого курсу, Національний банк покриватиме структурний дефіцит валюти на ринку. Завдяки цьому курс зможе як послаблюватися, так і зміцнюватися.

При цьому НБУ суттєво обмежуватиме рух курсу в обидва боки, не допускаючи ні стрімкого послаблення гривні, ні значного посилення.

У результаті продаж валюти НБУ даватиме змогу зберігати курсову стійкість, а високі ставки за гривневими депозитами у гривні й надалі захищатимуть заощадження від інфляційного знецінення.

Процес пом’якшення валютних обмежень відбуватиметься у три етапи:

  • мінімізація множинності обмінних курсів, збільшення можливостей для проведення торгових операцій бізнесу, сприяння новим кредитам / інвестиціям;
  • лібералізація торгового фінансування, управління валютними ризиками банків, можливості репатріації відсотків за "старими" боргами;
  • поступове зменшення валютних обмежень до рівня, який діяв до початку повномасштабної війни.

Національний банк не встановлює конкретних дат для переходу до більш гнучкого курсу чи пом'якшення обмежень. Будь-які кроки в цьому напрямі здійснюватимуться лише тоді, коли будуть сформовані належні стійкі передумови.

Фінальна мета реалізації Стратегії – поступове повернення до інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням, як це було до повномасштабної війни.

Цей режим дає змогу НБУ одночасно забезпечувати цінову та фінансову стабільність, а також підтримувати стійке економічне зростання. Повертатися до нього НБУ також буде лише за наявності відповідних передумов, і це не питання найближчої перспективи.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»