• Посилання скопійовано

Як працюватиме фінмоніторинг політично значущих осіб: розʼяснення голови НБУ

Пишний зауважив, що новий Закон не передбачає, що відтепер до усіх РЕР довічно застосуватиметься посилений фінмоніторинг, а кожну трансакцію доведеться пояснювати та підтверджувати

Як працюватиме фінмоніторинг політично значущих осіб: розʼяснення голови НБУ

Ми раніше писали, що ВРУ 17 жовтня прийняла в цілому законопроєкт №9269-д про фінмоніторинг для PEP-ів (публічних осіб). Це одна з вимог МВФ і найбільш проблемний пункт з усіх. 

А наразі у своєму пості на сторінці у Facebook голова НБУ Андрій Пишний навів деталі застосування нового Закону. 

Він підкреслив, що норми щодо фінмоніторингу політично значущих осіб (РЕР) вже діяли в Україні з 2020 по 2022 рік. Рішення Ради повернути їх – це частина антикорупційної трансформації держави.

Він зазначив, що закон не передбачає довічне застосування до усіх РЕР посиленого фінмоніторингу.

«Це не так. Почнемо з того, що фінмоніторинг здійснюється до усіх клієнтів банків. Це стандарт, який має виконуватися. Крім того, PEP (як і іншим клієнтам) може бути присвоєний і низький, і середній, і високий рівень ризику. Апріорі високий рівень ризику призначається тільки іноземним РЕР», – повідомив він.

За його словами, навіть якщо до когось застосовуються посилені процедури фінмоніторингу, це не означає, що вони є безстроковими.

«Про що йдеться в законі? Через 12 місяців після того, як РЕР перестав виконувати визначні публічні функції і банк впевнився, що ризиків, властивих РЕР, немає (рівень впливу, обсяг повноважень у минулому, зв’язок між минулими та чинним повноваженнями), його операції є зрозумілими, застосовуватимуться звичайні процедури фінмоніторингу як до будь-якого іншого клієнта. Ніхто не збирається карати РЕР якимись пожиттєвими посиленими перевірками», – підкреслив Пишний.

Голова НБУ також відкинув тезу про те, що відтепер банки відмовлятимуть PEP в обслуговуванні та блокуватимуть операції без розбору.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»