• Посилання скопійовано

Залишок на рахунку: розмір відсотків — або у договорі, або на рівні облікової ставки НБУ

Постанова ВСУ від 06.06.2011 р.

Укладення договорів із банківськими установами в окремих випадках спричиняє спори через неналежне оформлення таких договорів.
Наприклад, фізособа укладає договір із банком на відкриття поточного рахунка. У додатку до договору у розділі «Розрахункове обслуговування» у переліку послуг з розрахункового обслуговування зазначено: «відсотки на незнижувальні залишки на рахунках» та «відсотки на поточні залишки за рахунками». Але будь-яких розмірів тарифів у цих графах не зазначено. У тексті самого договору наголошено, що банк зобов′язаний нараховувати відсотки за залишками вільних коштів на рахунку клієнта відповідно до тарифів банку. Але тарифи банку розміру таких відсотків не містять (припускаємо, що вони є, але для спеціального виду (типу) договорів).
Тож виникає запитання: чи зобов′язаний банк виплатити клієнту проценти за користування його коштами? Якщо так, то який розмір процентів має бути?
ВСУ постановою від 06.06.2011 р. переглянув постанову ВГСУ від 01.09.2010 р. у справі №2-23/970-2010 та дійшов таких висновків: за відсутності встановленого у договорі банківського рахунка розміру процентів за користування банком коштами клієнта та у разі неприйняття банком вкладів на вимогу банк зобов’язаний виплатити проценти у розмірі облікової ставки НБУ (ст. 8, ч. 1 ст. 1061 ЦКУ).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»