• Посилання скопійовано

Ідентифікація клієнта лише під час відкриття рахунку — рекомендації Нацбанку

Нацбанк надав роз'яснення з питань здійснення ідентифікації та верифікації клієнтів під час проведення фінансових операцій за допомогою електронних платіжних засобів

Ідентифікація клієнта лише під час відкриття рахунку — рекомендації Нацбанку

Нацбанк у листі від 27.02.2018 р. №25-0008/11649  заначив: якщо користувач електронного платіжного засобу був раніше ідентифікований та верифікований під час відкриття рахунку в банку, то у разі здійснення фінансової операції із зняття клієнтом готівкових коштів через операційну касу цього банку за допомогою електронного платіжного засобу здійснювати повторну ідентифікацію та верифікацію цього клієнта не потрібно.

Зауважимо також, що банківське законодавство не містить вимог щодо обов'язкового подання паспорта громадянина України (або іншого документа, що посвідчує особу) в таких випадках. Банківська установа самостійно, відповідно до вимог чинного законодавства України, встановлює процедури і механізми контролю щодо унеможливлення використання електронного платіжного засобу особами, які не мають на це законного права або повноважень.

Водночас слід враховувати, що Положення №417 містить порядок та випадки, у яких банк зобов'язаний проводити уточнення/додаткове уточнення інформації щодо ідентифікації та вивчення клієнта, що передбачає актуалізацію даних щодо клієнта, в тому числі ідентифікаційних даних, шляхом отримання документального підтвердження наявності (відсутності) змін у них.

Також Нацбанк зазначає, що ідентифікація та верифікація клієнтів/представників клієнтів має здійснюватися відповідно до затвердженої банком Програми ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів банку, яка має відповідати зазначеним вище вимогам законодавства, а також містити заходи, передбачені пунктом 23 розділу II Положення №417.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»