• Посилання скопійовано

Нацбанк скасував неактуальні валютні обмеження для банків та бізнесу

НБУ розширив можливості банків проводити власні операції з валютою на міжбанківському ринку та пом’якшив деякі валютні обмеження для бізнесу

Нацбанк скасував неактуальні валютні обмеження для банків та бізнесу

Нацбанк постановою від 29.03.2018 р. №31 та рішенням від 29.03.2018 р. №184-рш продовжив пом’якшення неактуальних тимчасових адміністративних обмежень для банків та бізнесу, послаблення яких не створює ризиків дестабілізації ринку.

 

По-перше, розширено можливості банків для проведення власних операцій з іноземною валютою на міжбанківському ринку.

Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют та банківських металів протягом одного робочого дня становив 0.5%, а з 4 серпня 2017 року - 1.0% від розміру регулятивного капіталу. З 30 березня поточного року ця вимога припинить діяти, а, відтак, будуть скасовані і заходи впливу за її порушення.

На думку НБУ, це надасть банкам можливість більш активно торгувати валютою на міжбанківському ринку протягом дня і, таким чином, більш ефективно управляти своєю валютною ліквідністю. Як наслідок, має зрости обсяг торгів та ліквідності на міжбанківському ринку.  Завдяки цьому Нацбанк зможе зменшити присутність на валютному ринку, а ринок зможе самостійно та більш ефективно шукати баланс.

 

По-друге, змінено для банків ліміти відкритої валютної позиції

З 1 травня цього року ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) буде збільшено з 1% до 3%, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) – зменшено з 10% до 8%. Це дозволить банкам більш ефективно розподіляти валютні ризики.

 

По-третє, Нацбанк продовжує послаблення обмежень на дострокове погашення українськими компаніями зовнішніх кредитів та позик в іноземній валюті

Резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик, якщо у її  реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування або поручительства) повністю або частково бере учать іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава або іноземний банк з акціонером – іноземною державою.

 

По-четверте, розширено перелік операцій бізнесу, на надходження за якими не поширюється вимога щодо обов’язкового продажу

В подальшому компанія-резидент зможе не здійснювати обов’язковий продаж коштів, які надійшли за кредитом чи позикою, якщо у її  реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування) повністю або частково бере учать іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава. При цьому цей виняток розповсюджується лише на ті випадки, коли зазначена іноземна держава має офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

 

По-п’яте, спрощено для бізнесу перерахування інвалюти за кордон  для здійснення платежів, пов’язаних із процесами судочинства

Резиденти-боржники, які мають індивідуальну ліцензію на перерахування коштів за кордон, зможуть без обмежень за сумою перераховувати за межі України валюту на виконання судових рішень, рішень міжнародних комерційних арбітражів чи задоволення вимог осіб щодо виконання судових або арбітражних рішень, вимог про стягнення судових, виконавчих або адміністративних зборів, а також витрат судового та виконавчого проваджень, що покладаються на особу боржника згідно законодавства іноземної держави.

Іноземна держава, про яку йдеться у даному випадку, має належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

 

Коли набирають чинності зміни?

Постанова №31 набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування (крім підпункту 3 пункту 2, який набере чинності з 1 травня 2018 року). 

Рішення №184 набере чинності з 1 травня 2018 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»