• Посилання скопійовано

Яких змін зазнав порядок індексації доходів: постанова КМУ

Оприлюднено постанову Кабміну, яка вносить зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

Яких змін зазнав порядок індексації доходів: постанова КМУ

Ми уже неодноразово повідомляли (наприклад, тут і тут), що Уряд підкоригував Порядок проведення індексації грошових доходів населення. Проте лиш тепер нарешті оприлюднена й сама Постанова Кабміну, яка вносить зміни - Постанова КМУ від 16.11.2016 р. № 836.

Зміни стосуються індексації аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, а також щомісячних страхових виплат.

 

Щодо індексації аліментів

У Порядку прописано, що індексації тепер підлягатимуть й грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.

Індексація розміру таких аліментів буде проводитися:

-  за рахунок коштів платника аліментів;

-підприємствами, установами, організаціями, фізособами-підприємцями, які провадять відповідні відрахування аліментів із доходу платника аліментів.

Обчислення ІСЦ для індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється з місяця, в якому призначено аліменти.

Для аліментів, що були призначені до червня 2016 р., обчислення ІСЦ здійснюється з дня набрання чинності Законом № 1368-VIII.

При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом із сумою індексації не повинен перевищувати 50% грошового доходу платника аліментів.

 

Щодо індексації щомісячних страхових виплат

Постановою №836 уточнюються положення щодо:

1) Визначення суми індексації для осіб, які потерпіли внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання

Якщо потерпілий внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (або особа, яка отримує страхові виплати у разі втрати годувальника) одночасно із щомісячною страховою виплатою отримує стипендію, в першу чергу індексується стипендія.

Індексація щомісячної страхової виплати проводиться на підставі виданої з місця навчання довідки, в якій зазначається:

  • розмір стипендії,
  • проіндексована сума стипендії;
  • сума індексації.

На підставі цієї довідки проводиться індексація щомісячної страхової виплати у межах суми, що не перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб, з урахуванням отриманої стипендії.

Також уточнено, як здійснювати індексацію у разі звільнення з роботи потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві  (професійного захворювання) або в разі, коли відбулася перерва у здійсненні страхових виплат (не більше трьох років), а потім виплати поновилися. У такому випадку обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації щомісячних страхових виплат здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення його щомісячної страхової виплати (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим).

Якщо у потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання одночасно із щомісячною страховою виплатою виникає право на допомогу по безробіттю, то насамперед індексується щомісячна страхова виплата, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку, а потім проводиться індексація допомоги по безробіттю.

Якщо ж потерпілий  (або особа, яка отримує страхові виплати у разі втрати годувальника) одночасно із щомісячною страховою виплатою отримує інший грошовий дохід (крім оплати праці, стипендії та виплат на необхідний догляд за потерпілим), який є об’єктом індексації, і відбувається підвищення розміру такого грошового доходу, сума індексації щомісячної страхової виплати не зменшується на розмір підвищення доходу. При цьому в разі підвищення щомісячної страхової виплати сума індексації визначається відповідно до п. 5 Порядку.

Щомісячні страхові виплати дітям, які втратили годувальника, індексуються в межах прожиткового мінімуму для дітей (залежно від віку).

 

2) Проведення індексації пенсій і страхових виплат для осіб, які проживають за межами України

Пенсіонерам та потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (членам їх сімей), які постійно проживають за межами України, індексація пенсії та щомісячних страхових виплат (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) проводиться відповідно до укладених міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана ВРУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»