• Посилання скопійовано

Коли вперше індексуємо зарплату при збільшенні окладів у січні 2017 року

Багато роботодавців збільшували оклади своїм працівникам у зв’язку з затвердженням мінімальної зарплати 3200 грн ще у січні 2017 року. Протягом лютого-квітня індексація таким працівникам не нараховувалися, оскільки поріг проведення індексації був меншим ніж 103%. Але вже зовсім скоро ситуація зміниться...

Коли вперше індексуємо зарплату при збільшенні окладів у січні 2017 року

10 травня Держстат опублікував індекс споживчих цін (ІСЦ) за квітень 2017 року і становить він 100,9%. 

Тобто сам ІСЦ менший ніж 103%. Але індексація зарплати проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 103%. А  індекс споживчих цін для визначення порогу індексації обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін. При цьому місяць, в якому оклад збільшено, в такому множенні участі не приймає. Тож, щоб порахувати квітневий поріг індексації, потрібно помножити між собою індекси споживчих цін за лютий, березень та квітень 2017 р. ІСЦ за лютий - квітень 2017 р. становить 103,7 % (1,010 × 1,018 × 1,009 × 100).

 

Отже, квітень - це перший місяць, коли поріг індексації був перевищено. І якщо роботодавець не вдіє певних заходів, вже у червні 2017 р. зарплату працівників, оклад яких востаннє збільшувався у січні 2017 року, доведеться індексувати! 

 

Не забуваємо, що індексації підлягає дохід в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А він  з травня 2017 року становить 1684 грн. Тому для тих, кому оклад підняли у січні 2017 р., максимальна сума індексації у червні 2017 р. становитиме 62,31 грн (1684 грн*3,7%). 

Зауважимо! Звісно, що не всі роботодавці збільшували оклади у січні 2017 р., але всім роботодавцям слід було врахувати зростання мінімального розміру окладів у грудні 2016 р. (у січні 2017 р. цей мінімальний розмір окладу був збережений). 

Тим роботодавцям, які підвищували оклади до рівня 1600 грн ще у грудні 2016 року вперше індексацію потрібно нараховувати раніше - у травні 2017 року. І максимальна сума індексації за травень 2017 року в такому випадку буде становити 65,68 грн (1684 грн * 3,9%).

 

Що робити, щоб не нараховувати індексацію?

Мінімальний розмір окладу та прожитковий мінімум зростають, а ще і до мінімальної зарплати треба робити доплату. Як роботодавцю зекономити хоча б на нарахуванні індексації?

Ми про це вже розповідали тут>> 

Перш за все, зауважимо, що обов’язково нараховується індексація лише працівникам за основним місцем роботи. Зовнішні сумісники, щоб отримати індексацію за сумісництвом, мають надати довідку з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу (п. 7 Порядку № 1078). Цього на практиці майже ніколи не відбувається. Тож подальші поради стосуються лише зарплати працівників за основним місцем роботи.

 

Щоб не нараховувати індексацію вже у червні 2017 року, роботодавець має збільшити посадовий оклад працівнику у травні 2017 р. хоча б на 1 грн. 

 

Логіка тут проста:

по-перше, в місяці збільшення окладу, та в двох наступних місяцях (червень та липень) працівнику нараховувати індексацію точно буде не потрібно;

по-друге, при цьому не виникне і того, що раніше мало назву «фіксована сума індексації» - оскільки у травні сума індексації ще не нараховується, тож, будь-яка сума підвищення окладу більша за суму індексації, яка могла б нараховуватися в такому місяці. 

Далі доведеться стежити за порогом індексації і, за потреби, знову підвищувати оклади. Зрозуміло, що робити це краще у місяцях, коли індексацію нараховувати ще не потрібно. Тоді можна обійтись й підвищенням окладу на 1 гривню.

А, наприклад, тим, хто востаннє збільшував оклади в грудні 2016 р., щоб не нараховувати індексацію в травні-липні 2017 р., в травні доведеться підняти оклад, як мінімум, на суму, яка дорівнюватиме травневій індексації зарплати працівника (відповідно до п. 5 Порядку № 1078).  

Далі дамо відповіді ще на два питання, які часто задають роботодавці. 

 

Чи обов’язково переглядати оклади у зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму посеред року?

Мінімальний розмір посадового окладу протягом усього 2017 року залишається на рівні січня 2017 року і становить 1600 грн. Це передбачено чинною з 01.01.2017 р. редакцією ст. 6 Закону про оплату праці. 

Проте, звісно, що роботодавцям не забороняється переглядати та підвищувати посадові оклади працівників протягом року за самостійним рішенням.

Тож ті підприємства, які станом на 1 січня 2017 року мали мінімальний розмір окладу за штатним розписом на рівні 1600 грн, мають право (але не зобов’язані!) у травні 2017 року підняти його до рівня 1684 грн. Або підняти на скільки це можливо відповідно до їхніх фінансових можливостей. 

 

Як впливає індексація на виконання вимоги щодо нарахування зарплати не нижче мінімального розміру?

Як вже зазначало Мінсоцполітики, сума індексації включається до виплат, які мають враховуватись до зарплати при забезпечені її мінімального розміру. Про це ми детально писали тут та наводили приклади.  

Тому при прийнятті рішення роботодавцями не підвищувати оклади, а нараховувати індексацію, при розмірі зарплати менше 3200 грн обов’язкова доплата до цього рівня буде становити менше саме на суму індексації. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»