• Посилання скопійовано

Зменшення ПДФО та ЄСВ на зарплату працівників ІТ-компаній: новий законопроект

Законопроектом №10094-1 пропонується встановити тимчасово, до 1 січня 2025 року, пільги ІТ-компаніям для офіційного працевлаштування працівників

Зменшення ПДФО та ЄСВ на зарплату працівників ІТ-компаній: новий законопроект

14 березня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10094-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції». Його авторами є Н. Южаніна, О. Співаковський та ін.

Завантажити текст законопроекту>>

Як зазначено у пояснювальній записці, документ спрямований на підвищення рівня конкурентоспроможності та привабливості для іноземних замовників галузі індустрії програмної продукції України шляхом встановлення особливостей оподаткування доходів працівників-програмістів ІТ-компаній та приведення рівня їх податкового навантаження до рівня країн-лідерів експорту ІТ-послуг.

 

Які зміни пропонуються?

Тимчасово, до 1 січня 2025 року, пропонується встановити:

1. Ставку оподаткування ПДФО 9% до заробітної плати та інших доходів, що виплачує суб’єкт індустрії програмної продукції найманим працівникам - програмістам, посади яких відповідають підкласу 2132 згідно класифікатору професій (ДК 003:2010). Доходи інших найманих працівників оподатковуються на загальних підставах.

При цьому сума податку з місячного доходу програміста за ставкою 9% не може бути меншою за розмір податку, обрахованого за ставкою 18% з двократного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році – 4173 грн х 2 х 18% =1502 грн).  

У разі встановлення контролюючим органом невідповідності діяльності суб'єкта встановленим критеріям, такий платник податків має за весь період невідповідності провести перерахунок податку на доходи програмістів з застосуванням загальних правил, визначених IV розділом цього Кодексу для оподаткування доходів фізичних осіб, та сплатити до відповідного бюджету недоутриману суму податку. 

 

2. Ставку ЄСВ за найманих працівників - програмістів у розмірі 5% від заробітної плати таких працівників. При цьому ЄСВ для таких працівників не може бути меншим за ЄСВ за ставкою 22% з двох мінімальних заробітних плат (у 2019 році це 1837 грн від ред. 1836,12 грн) та не більшим за ЄСВ, що розраховується за ставкою 22% від максимальної бази нарахування ЄСВ - 15 мінімальних заробітних плат (у 2019 р. -13770 грн від ред. - 13770,90 грн). 

Тобто  ЄСВ за ставкою 5% буде сплачуватись з заробітних плат від 9 до 66 мінімальних заробітних плат (у 2019 - від 37 тис. грн до 275 тис. грн)

Крім того, запропоновані зміни й щодо пенсійного страхування. Так, при розрахунку пенсії для таких працівників за відповідні місяці буде враховуватись заробітна плата, що буде розраховуватись виходячи з фактично сплаченого ЄСВ та ставки ЄСВ 22 %. 

Наприклад, ЗП - 50 тис. грн, ЄСВ 5% - 2500 грн, ЗП для розрахунку пенсії =2500/22х100%=11364 грн.

 

Крім всього вищенаведеного, в законопроекті: також

  • редакційно уточняється визначення поняття «працівник». Це фізична особа, яка за винагороду виконує роботу згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону;
  • визначаються ознаки  «суб’єкту індустрії програмної продукції», головна з яких - не менше 70% доходів від усіх видів економічної діяльності такого суб’єкта має бути від здійснення видів економічної діяльності, які відносяться до  індустрії програмної продукції, а також дається перелік видів економічної діяльності, якими  має право займатися такий суб’єкт в галузі ІТ індустрії;
  • встановлюються порядок реєстрації суб’єкта індустрії програмної продукції отримання в фіскальних органах або анулювання такої реєстрації.

 

Коли ці зміни наберуть чинності?

Поки що це лише проект Закону. Проте у разі його прийняття він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Нагадаємо, що 26 лютого 2019 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10094 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку креативних індустрій в Україні)». Ним, зокрема, пропонувалося виокремити ІТ-підприємців в V групу платників єдиного податку. Докладніше про цей проект читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»