• Посилання скопійовано

Підвищення окладу та компенсація за невикористану відпустку

Чи є компенсація за невикористану відпустку збереженням середнього заробітку? Які умови для коригування середнього заробітку під час його збереження та виплати компенсації? Чи можна підвищувати оклади не з першого числа місяця?

Підвищення окладу та компенсація за невикористану відпустку

Коментар до листів Мінсоцполітики від 21.08.2019 р. № 984/0/204-19 та  від 06.09.2019 р. № 1076/0/204-19

Згідно з п. 10 Порядку №100, у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення, коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

А як застосовувати коефіцієнт коригування у таких випадках: 

  • працівник йде у відпустку з 15.08 на 14 календарних днів. При цьому з 01.08 відбувається підвищення окладу цього працівника. Чи застосовується у цьому випадку коефіцієнт підвищення?
  • працівник звільняється 15.08 і цього ж дня йому виплачують компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки (14 днів). Водночас з 01.08 відбувається підвищення окладу за його посадою. Чи застосовується у цьому випадку коефіцієнт підвищення до компенсації за невикористані дні щорічної відпустки?

В п. 10 Порядку №100 є така фраза "...так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток...". Що це за періоди, протягом яких зберігається середній заробіток?

 

Відповідь фахівців Мінсоцполітики

Щоб працівники у випадку підвищення окладів (тарифних ставок) при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження відповідно до норм Порядку №100 не втрачали в заробітку, в п. 10 Порядку №100 передбачено застосування коефіцієнта коригування.

У випадку підвищення тарифних ставок і посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колдоговорами як у розрахунковому періоді, так і в періоді протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, зарплата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються  при обчисленні середньої зарплати, за проміжок часу до підвищення коригується на коефіцієнт підвищення тарифних ставок, посадових окладів.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо підвищення ставок і окладів відбулося у періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, за цим заробітком здійснюють нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої зарплати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).

Коефіцієнт, на який коригують виплати, що враховуються при обчисленні середньої зарплати, розраховуються шляхом ділення окладу (тарифної ставки), встановленого після підвищення, на оклад (тарифну ставку) до підвищення.

Умовами для проведення коригування є підвищення окладів, які відбулися:

  1.  у розрахунковому періоді;
  2.  в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

Середня зарплата зберігається у випадках, передбачених законодавством: відпустка, відрядження, підвищення кваліфікації.

А ось компенсація за невикористану відпустку не є збереженням середнього заробітку. Компенсація відпустки – це виплата, яка лише проводиться у розмірі середньої зарплати.

Втім, фахівці Мінсоцполітики зазначають: основною умовою для коригування середнього заробітку для виплати компенсації за невикористану відпустку є підвищення посадових окладів у розрахунковому періоді.

А тепер подивимось, як ці роз’яснення слід застосовувати на практиці.

 

Щодо застосування коефіцієнту коригування при збереженні середнього заробітку

Подивимось, що відбуватиметься в першій ситуації, яку ми навели на початку статті: якщо працівник йде у відпустку з 15.08 на 14 календарних днів, а з 01.08 відбулося підвищення окладу цього працівника.

В такому разі коефіцієнт коригування не застосовується, оскільки таке підвищення не відбувається ні в розрахунковому періоді, ні в періоді, протягом якого зберігається середній заробіток (15.08-28.08). Тобто застосовуємо правила Порядку №100 буквально, хоч це і зменшить розмір відпускних для працівника.

Натомість, якби підвищення окладу працівника відбулося 20.08, то застосовувався б коефіцієнт коригування, але не при розрахунку середнього заробітку, а для збільшення відпускних  з дня підвищення окладу, тобто з 20.08.

Довідково:  чинним законодавством не передбачено, що підвищення посадових окладів має відбуватися з першого числа. Про це фахівці Мінсоцполітики зазначили у листі від 06.09.2019 р. № 1076/0/204-19.

 

Щодо застосування коефіцієнта коригування при розрахунку компенсації

Розглянемо другу ситуацію: якщо працівник звільняється 15.08 і цього ж дня йому виплачують компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки (14 днів), а з 01.08 відбулося підвищення окладу.

Тут теж коефіцієнт коригування не застосовується. Тому що таке підвищення окладу відбулося не у розрахунковому періоді, а періоду збереження середнього заробітку тут немає.

Найбільший Instagram-канал для бухгалтерів в Україні

Натомість, якби ж підвищення окладу працівника відбулося 01.07, тоді б і застосовувався коефіцієнт коригування. Його треба було б застосувати до доходів за період серпень-червень, які враховувались для визначення середнього заробітку, з якого розраховується сума компенсації за невикористану відпустку.

Про коригування середнього заробітку писали тут та тут.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»