• Посилання скопійовано

Сумісники: обсяг роботи визначається посадовою iнструкцiєю, а облiк робочого часу проводиться на пiдставi табеля

Два пiдприємцi ведуть торговельну дiяльнiсть в одному примiщеннi. У кожного є працiвники, які iнодi пiдмiнюють один одного (укладено трудовий договiр на роботу за сумiсництвом). Чи можна в трудовому договорi не зазначати режим роботи працiвника-сумiсника, оскiльки заздалегiдь невiдомо, коли цей працiвник пiдмiнятиме працiвника-сусiда?

Сумісники: обсяг роботи визначається посадовою iнструкцiєю, а облiк робочого часу проводиться на пiдставi табеля

Запитання: Два пiдприємцi ведуть торговельну дiяльнiсть в одному примiщеннi (орендують частину торгової площi). У кожного є найманi працiвники. Упродовж робочого дня працiвники цих двох пiдприємцiв iнодi пiдмiнюють один одного.

Кожен пiдприємець уклав трудовий договiр з працiвником-сусiдом. Оскiльки працiвник уже мав основне мiсце роботи, то було укладено трудовий договiр на роботу за сумiсництвом, в якому зазначено, що працiвник-сумiсник працює одну годину на день.

Чи можна в трудовому договорi не зазначати режим роботи працiвника-сумiсника, оскiльки заздалегiдь невiдомо, коли цей працiвник пiдмiнятиме працiвника-сусiда?

 

Консультує Мінсоцполітики: За статтею 21 КЗпП працiвник має право реалiзувати свої здiбностi до продуктивної i творчої працi укладенням трудового договору на одному або одночасно на кiлькох пiдприємствах, в установах, органiзацiях, якщр iнше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторiн.

Сумiсництвом вважається виконання працiвником, крiм своєї основної, iншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вiльний вiд основної роботи час на тому самому або iншому пiдприємствi, в установi, органiзацiї або в громадянина за наймом.

На роботу за сумiсництвом з працiвником укладається трудовий договiр. Стороною трудового договору про роботу за сумiсництвом на сторонi власника (пiдприємства, установи, органiзацiї) може бути як iнший власник (пiдприємство, установа, органiзацiя), так i той самий власник (пiдприємство, установа, органiзацiя), з яким працiвник уклав трудовий договiр про основну роботу. В останньому випадку трудовi договори юридично не пов'язанi мiж собою.

Порядок роботи сумiсникiв та оплата їхньої працi регулюється постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.04.93 р. № 245 "Про роботу за сумiсництвом працiвникiв державних пiдприємств, установ i органiзацiй" (далi - постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумiсництвом працiвникiв державних пiдприємств, установ, органiзацiй, затвердженим наказом Мiнпрацi, Мiн'юсту i Мiнфiну України вiд 28.06.93 р. № 43 (далi - Положення № 43).

Тривалiсть роботи за сумiсництвом не може перевищувати чотирьох годин на день i повного робочого дня у вихiдний день. Загальна тривалiсть роботи за сумiсництвом упродовж мiсяця не має перевищувати половини мiсячної норми робочого часу. Оплата працi за сумiсництвом проводиться за фактично виконану роботу.

Оскiльки нормативно-правовий акт, який би регулював умови роботи за сумiсництвом працiвникiв недержавної форми власностi вiдсутнiй, доцiльно користуватися положеннями постанови №245 та Положенням № 43.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Щодо облiку фактично виконаної роботи працiвникiв, якi працюють на роботi за сумiсництвом, то загальними положеннями Довiдника квалiфiкацiйних характеристик професiй працiвникiв, що мiстяться у Випуску 1 "Професiї працiвникiв, що є загальними для всiх видiв економiчної дiяльностi", затвердженого наказом Мiнпрацi України вiд 29.12.2004 р. № 336, передбачено, що конкретний перелiк посадових обов’язкiв визначається посадовими (робочими), iнструкцiями працiвникiв усiх категорiй, якi розробляються та затверджуються роботодавцями на основi типової квалiфiкацiйної характеристики, ураховуючи конкретнi завдання та обов’язки, функцiї, права, вiдповiдальнiсть працiвникiв цих груп та особливостi штатного розпису пiдприємства, установи, органiзацiї.

Таким чином, роботодавець у посадовiй iнструкцiї (роздiл "Завдання та обов’язки") визначає перелiк посадових обов’язкiв, тобто обсяг виконуваних робiт, за певною посадою.

Для облiку робочого часу працiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй, посади яких передбачено штатним розписом, у тому числi й працiвникiв, якi працюють на роботi за сумiсництвом, застосовується табель облiку використання робочого часу (далi - табель).

Табель - це поiменний список усiх працiвникiв вiддiлу, служби чи iншого структурного пiдроздiлу або установи в цiлому з вiдмiтками про використання робочого часу впродовж облiкового перiоду.

Табель - це не тiльки форма первинної облiкової документацiї, а й документ, потрiбний для практичної роботи. Табель потрiбен для облiку використання робочого часу працiвникiв, а також для контролю над дотриманням установленого режиму роботи, розрахункiв iз працiвниками щодо заробiтної плати та отримання iнформацiї про вiдпрацьований час.

Отже, обсяг роботи, яку виконує працiвник за певною посадою, визначається посадовою iнструкцiєю, а облiк робочого часу проводиться на пiдставi табеля.

Вiталiна КОРКУШКО, завiдувач сектору

"Праця i зарплата" №29 (1041), 02 серпня 2017 р.

***

Аналітика від Дт-Кт: 

Також читайте на цю тему:

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»