• Посилання скопійовано

Коли на держпідприємствах праця за неосновним місцем роботи є сумісництвом?

У новому листі Мінсоцполітики роз'яснило, за яких умов на держпідприємствах роботу за неосновним місцем можна визнавати сумісництвом

Коли на держпідприємствах праця за неосновним місцем роботи є сумісництвом?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 01.02.2018 р. №175/0/101-18 

Умови роботи за сумісництвом працівників держпідприємств встановлено у Положенні №43. Зокрема, за нормою п. 11 додатка до Положення №43 не є сумісництвом інша робота, яка виконується тоді, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку). І при цьому оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи. 

На підставі цієї норми фахівці Мінсоцполітики навели два приклади. 

 

Приклад 1. Оклад працівника за основним місцем роботи становить 7000 грн, а за іншим місцем роботи - 2500 грн. Працює він на 0,5 ставки і за основним, і за іншим місцем роботи.

Нарахована працівникові заробітна плата за основним місцем роботи становитиме 3500 грн, а за іншим - 1862 грн (1250 грн + 612 грн).

Оскільки оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу за основним місцем роботи, то зазначена робота не є сумісництвом.

 

Приклад 2. Оклад працівника за основним місцем роботи - 3500 грн, за іншим місцем роботи - 2500 грн. Працює він на 0,5 ставки і за основним, і за іншим місцем роботи.

Нарахована працівникові заробітна плата за основним місцем роботи становитиме 1862 грн і за іншим - 1862 грн (1250 грн + 612 грн).

Оскільки оплата його праці за основною та іншою роботою перевищує повний оклад за основним місцем роботи, то зазначена робота є сумісництвом.

 

Зверніть увагу: ці правила та приклади стосуються тільки держпідприємств!

На всіх інших роботодавців вони не поширюються. Якщо працівник працює лише у роботодавців недержавної форми власності, кількість годин, які він може відпрацювати сумарно, нічим не обмежена та сумісництвом буде вважатися робота за неосновним місцем незалежно від загальної суми зарплати за всіма місцями роботи. 

Докладно для госпрозрахункових підприємств про сумісництво ми розглядали у своїх матеріалах:

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»