• Посилання скопійовано

До 1 грудня повідомляємо військкомати про допризовників

Підприємства, у яких працюють юнаки допризовного віку, зобов’язані повідомити про них військкомати. Яка відповідальність за невиконання цього обов’язку? І чи потрібно повідомляти військкомати, якщо немає допризовників?

До 1 грудня повідомляємо військкомати про допризовників

Норми ч. 9 ст. 1 Закону про військову службу до складу військовозобов'язаних відносять:

  • допризовників — осіб, які підлягають приписці до призовних дільниць;
  • призовників — осіб, приписаних до призовних дільниць;
  • військовослужбовців — осіб, які проходять військову службу;
  • військовозобов'язаних — осіб, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
  • резервістів — осіб, які проходять службу у військовому резерві Збройних сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час.

Роботодавців, звісно, найбільш цікавлять ті з осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах. Адже одним з обов’язків роботодавця є ведення військового обліку.

 

Чи ведеться військовий облік фізособами, з якими укладено договір ЦПХ?

Ні, військовий облік громадян, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, не ведеться. Адже це обов’язок роботодавців, яким сторона договору ЦПХ не є (бо договір ЦПХ не регулюється КЗпП). 

Особи, з якими укладено договори ЦПХ, не є найманими працівниками, а в п. 5 ст. 34 Закону про військовий облік, а також у п. 15 Порядку №921 зазначається, що на всіх підприємствах, незалежно від форми власності ведеться персональний військовий облік призовників і військовозобов’язаних, що в них працюють.

 

Як ведеться військовий облік?

Персональний облік військовозобов'язаних та призовників ведеться на підставі таких документів (п. 16 Порядку №921):

  • для призовників  посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних  військовий квиток або тимчасове посвідчення.

На підставі цих документів заповнюється відповідний розділ форми первинного обліку №П-2 «Особова картка працівника». Ми про це докладно писали тут.

Норми п. 40—42 Порядку №921 зазначають, яку саме інформацію внести, а п. 44 описує, як зберігати картки у розрізі окремих груп. Наприклад, на військовозобов'язаних, заброньованих за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу, особові картки виділяються окремо у кожній із чотирьох груп. А ось особові картки тих, хто знятий із військового обліку за віком чи станом здоров'я, зберігаються у загальній картотеці підприємства.

Відповідно до п. 14 Порядку №921, потрібно у 7-денний строк інформувати відповідні районні (міські) військкомати про призначення, переміщення та звільнення осіб, відповідальних за ведення на підприємстві військового обліку. У той же самий 7-денний строк роботодавці мають надіслати до військкомату інформацію про прийняття чи звільнення військовозобов'язаних та призовників (п. 37 Порядку №921). Форма повідомлення є довільною. Повідомлення складається окремо на кожного працівника, прийнятого та/або звільненого з підприємства за місцем реєстрації самого підприємства. Певна річ, часто місце роботи не відповідає місцю реєстрації працівника. Законодавство не містить жодної вказівки, як діяти в такому разі. Обережним можна порадити надсилати таке повідомлення за місцем реєстрації і працівника, і підприємства.

Заключним етапом військово-облікової процедури є періодична звірка особових карток, списків військовозобов'язаних, списків призовників із записами у військових квитках та посвідченнях про приписку до призовних дільниць та звірка особових карток працівників з обліковими даними військових комісаріатів (п. 46 Порядку №921).

Зверніть увагу: до 1 грудня кожного поточного року потрібно подавати до військових комісаріатів списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. I це має робити роботодавець щодо своїх працівників. Власне, сьогодні докладно зупинимося на цій процедурі.

 

Подаємо до 1 грудня списки громадян, які підлягають приписці (допризовників)

Згідно з частиною 5 ст. 14 Закону №2232, керівники підприємств, установ та організацій незалежно від підпорядкування та форм власності щороку зобов’язані подавати до військкоматів списки громадян України, які підлягають приписці до призовних дільниць. За цими списками районні (міські) військові комісаріати приписують  у наступному році до призовних дільниць юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

До 1 грудня відповідальний за військовий облік складає список і подає до військкомату (п. 37 Порядку №921).

 

Так, у 2018 році до цього списку слід включити працівників, яким у 2019 році виповнюється 17 років, тобто 2002 року народження.

 

Список складається у алфавітному порядку і сюди включають всіх юнаків незалежно від стану здоров’я, постійного чи тимчасового проживання та ін.  (ЗРАЗОК1).

Цей список можна подати двома способами:

1. надіслати поштою (з описом вкладення та з повідомленням про вручення);

2. самостійно відвезти список до військкомату.

При поданні списку особисто, його слід оформити у двох примірниках. На другому примірнику фахівець військкомату ставить відмітку  про отримання.

У разі надсилання поштою, слід скласти супровідний лист, оскільки такі документи як звіти, довідки, акти надсилаються із супровідним листом відповідно до норм, зазначених у п. 10 гл. 1 розділу ІІ Правил організації діловодства №1000/5.

Якщо на підприємстві немає працівників-допризовників, то можна військкомати і не повідомляти, оскільки в чинному законодавстві немає норм, які зобов’язували би подавати списки  в такому випадку. Також можна повідомити письмово про те, що юнаки, які підлягають приписці до призовних дільниць, не працюють на підприємстві, хоча це не обов’язково. Про це йдеться у листі Міноборони від 24.05.2016 р. № 322/2/2836.

ФОПи військовий облік вести не зобов’язані, оскільки  вони не зазначені в ч. 7 ст. 1 Закону №2232 і в п. 1 Порядку №921. Тож і списки до військкоматів подавати не потрібно.

Та за власним бажанням ФОП може вести військовий облік, це не заборонено чинним законодавством. У такому випадку ФОПам слід буде дотримуватися норм та правил, визначених у Порядку №921. Про це ми писали тут.

 

Чи треба подавати до військоматів списки призовників?

Списки на призовників подаються роботодавцями лише на вимогу військових комісаріатів за їх запитами. Тобто про них обов’язку подавати списки щорічно законодавством не встановлено.

 

Що буде, якщо не подати список?

В додатку 1 до Порядку №921 зазначається, що керівники та посадові особи, підприємств, установ, організацій незалежно від їх підпорядкування та форми власності, несуть відповідальність згідно із законом за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а саме:

  • за неподання до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць,
  • за прийняття на роботу призовників і військовозобов’язаних, які не перебувають на військовому обліку,
  • за незабезпечення сповіщення призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до районного (міського) військового комісаріату, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти чи призовні дільниці,
  • за несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, та неподання відомостей про призовників і військовозобов’язаних.

Наразі вид та розмір такої відповідальності встановлюється в ст. 211-2 КпАП (тобто вона є  адміністративною).

Неподання керівниками або іншими відповідальними за військово-облікову роботу посадовими особами підприємств, установ та організацій, незалежно від підпорядкування і форм власності щорічно в строки, встановлені Міністерством оборони України, до відповідних районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох н.м.д.г. (від 17 до 51 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи н.м.д.г. (від 51 грн до 119 грн).

 

ЗРАЗОК

Додаток 3
до Порядку

Шевченківський районний у м.Києві військовий комісаріат
(найменування районного (міського) військового комісаріату)

СПИСОК

 громадян 2002 року народження, які підлягають приписці
до призовних дільниць

Товариство з обмеженою відповідальністю «Зарплатник»

 (найменування житлово-експлуатаційної організації, підприємства, установи, організації,
власника будинку, органу місцевого самоврядування, навчального закладу)

Станом на 1  січня  2019 року

Порядковий номер

Прізвище, ім’я, по батькові

Місце роботи (навчання) та найменування
посади

Місце проживання

Відмітка районного (міського) військового комісаріату про зміни, що сталися після
1 січня до закінчення строку приписки, та порядковий
номер, за яким громадянина внесено до списку

1

Антоненко Ігор Миколайович

ТОВ «Зарплатник»

М. Київ. бульвар Ігоря Шамо, 12в. 45

 

2

Прохоренко Василь Нестерович

ТОВ «Зарплатник»

М. Київ, проспект Бандери, 7, кв. 87

 

_______Директор____________                       Остапенко                            Остапенко О.В       

(найменування посади керівника                                         (підпис)                                  (ініціали та прізвище)

підприємства, установи, організації,

голови виконавчого комітету сільської

(селищної, міської) ради

22 листопада 2018 р.

МП

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»