• Посилання скопійовано

Мати дитини є підприємцем: чи може бабуся піти у відпустку для догляду?

Права на відпустку для догляду за дитиною до трьох років жінка-ФОП не має. Тому бабусі не може бути надана зазначена відпустка

Мати дитини є підприємцем: чи може бабуся піти у відпустку для догляду?

Як розповідає «DeVisu», малий бізнес набирає обертів. Дедалі більше осіб реєструються ФОПами та провадять власну підприємницьку діяльність. У зв’язку з цим виникає чимало запитань, зокрема щодо трудового законодавства. На питання, чи може бабуся піти в декретну відпустку, якщо мати дитини – ФОП, дало відповідь ГУ Держпраці у Львівській області.

Як відомо, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частинами також батьком маляти, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла її під опіку.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або осіб, зазначених вище, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Батькові дитини, бабі, діду чи іншим родичами, які фактично доглядають за дитиною (крім осіб, які всиновили чи взяли її під опіку в установленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

Отже, лише за умови надання довідки з місця роботи матері дитини згідно з установленими законодавством вимогами гарантовано право батька дитини, баби чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади) та заробітної плати (допомоги).

Таким чином, право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, залежить від права матері на таку відпустку.

Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Водночас згідно зі ст. 42 ГКУ підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Оскільки мати дитини не перебуває у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності й не працює за трудовим договором у фізичної особи, на неї не поширюється дія Закону України «Про відпустки». Тобто права на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку ця жінка не має, а тому бабусі не може бути надана зазначена відпустка.

Джерело: DeVisu

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»