• Посилання скопійовано

Відправили працівника на підвищення кваліфікації: чи виплачувати добові?

Мінсоцполітики видало нове роз’яснення щодо права працівників на отримання добових під час проходження курсів підвищення кваліфікації. Судячи з роз’яснення, можливість отримати добові за весь період навчання (якщо він триватиме кілька місяців) буде далеко не в усіх

Відправили працівника на підвищення кваліфікації: чи виплачувати добові?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 08.10.2019 р. №1253/0/204-19

Що говорить законодавство?

Насамперед слід зауважити, що КЗпП прямо не гарантує добові працівникам, які направлені на курси підвищення кваліфікації. Саме тому Мінсоцполітики згадує у коментованому листі ст. 122 КЗпП, згідно з якою при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством. Однак посилань на будь-який перелік виплат в КЗпП немає.

Натомість фахівці Мінсоцолітики у своєму листі згадують про постанову КМУ від 28.06.97 р. №695. В ній про добові говориться. Але при цьому встановлено обмеження, тому такі добові мають можливість отримати не всі працівники.

Відповідно до цієї постанови працівникам, направленим для підвищення кваліфікації, за основним місцем роботи гарантовано:

  • збереження середньої зарплати за час навчання;
  • оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;
  • виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень;
  • забезпечення гуртожитком готельного типу, а у разі його відсутності – відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення, в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Але зараз поговоримо саме про добові.

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Пунктом 1 постанови №695 для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, передбачено виплату добових за кожний день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень.

Але іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання добові виплачуються в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень, а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує заробітну плату у розмірі менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виплачується стипендія в розмірі 20% добових.

Таким чином, Мінсоцполітики доходить висновку: якщо працівник направляється на курси підвищення кваліфікації терміном понад один місяць та його заробітна плата в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, перевищує 6 н.м.д.г. (на сьогодні 102 грн!), стипендія в розмірі 20% добових відповідно до вимог постанови №695 не виплачується.

Звісно, що згадані 102 грн – це місячний розмір зарплати, який на сьогодні значно менший за гарантований державою мінімальний розмір місячної зарплати. Тож за перший місяць добові працівник отримає без проблем. А ось за усі наступні – добових не буде, та й стипендію, скоріш за все, не отримати.

Зазначимо від себе, що коментований лист Мінсоцполітики і наведені в ньому норми стосуються, насамперед, працівників бюджетної сфери. 

Отже, якщо працівника бюджетної сфери направлено в інший населений пункт на підвищення кваліфікації, йому гарантовано виплату добових лише у першому місяці його навчань (зараз у розмірі 60 грн). І лише якщо цей працівник у наступних місяцях отримуватиме зарплати за місяць менше ніж 102,00 грн, то може розраховувати на стипендію у розмірі 12,00 грн. А якщо ж має зарплату понад 102,00 грн, то про таку стипендію й думати зась, бо йому згідно з законодавством вона не належить.

Щодо того, чи це взагалі реально на сьогодні отримувати зарплату за місяць у розмірі меншому ніж 102,00 грн (навіть, у бюджетній сфері), і чи не застарілі норми постанови №695, про це в коментованому листі не зазначається.

 

Як оформити проходження курсів?

Раніше у своєму листі фахівці Мінсополітики від 29.06.2016 р. №813/13/84-16 робили акценти на такому:

  1. направлення працівника на курси підвищення кваліфікації оформляється наказом (розпорядженням) за підписом керівника;

  2. обліковування робочого часу працівника в Табелі обліку робочого часу Так, на підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації в Табелі обліку робочого часу можна зробити відмітку «Ін» – інший невідпрацьований час, передбачений законодавством;

  3. необхідність внесення записів до трудової книжки щодо часу, тривалості та місця проходження підвищення кваліфікації, яке пройшов працівник за останні два роки перед звільненням (п. 4.1 Інструкції №58);

  4. надання іншого дня відпочинку при направленні працівника на курси підвищення кваліфікації у вихідний день з відривом від виробництва, то надання іншого дня відпочинку за навчання у вихідний день чинним законодавством не передбачено.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»