• Посилання скопійовано

Чи може чоловік отримати оплачувану відпустку при народженні дитини через 2 місяці після дати народження?

Якщо з моменту народження дитини не пройшло 104 календарні дні, чоловік за наявності підтверджуючих документів та заяви про надання відпустки має право скористатися таким видом відпустки

Чи може чоловік отримати оплачувану відпустку при народженні дитини через 2 місяці після дати народження?

Держпраці у Рівненській області розповідає, що Кабінет Міністрів України затвердив постанову від 07.07.2021 р. №693 «Про затвердження порядку надання відпустки при народженні дитини».

Цей порядок визначає умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини відповідно до ст. 19-1 Закону про відпустки.

Одноразову оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надають працівникам, а саме:

  1. чоловіку, дружина якого народила дитину;
  2. батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  3. бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Можливість надання оплачуваної відпустки батьку новонародженої дитини з’явилася із 09.05.2021 у зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про відпустки».

Вказану відпустка надають одноразово тривалістю, яку визначає працівник у письмовій заяві про її надання (але не більше ніж 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Її може використати працівник не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Ділити відпустку на частини не можна, як і отримати замість неї грошову компенсацію.

Чоловік, дружина якого народила дитину, при поданні заяви про надання відпустки має пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб.

Якщо працівник, який протягом трьох місяців з дня народження дитини звільнився та працевлаштувався на інше підприємство (в установу, організацію) чи до фізичної особи, яка використовує найману працю, тоді він повинен до заяви про надання відпустки додати також довідку про її невикористання на попередньому місці роботи.

Таким чином, якщо з моменту народження дитини не пройшло 104 календарні дні, чоловік за наявності підтверджуючих документів та заяви про надання відпустки має право скористатися таким видом відпустки.

Додатково інформуємо, що дане роз’яснення не містить норм права, а носить рекомендаційний характер.

***

Читайте також: З 10 липня діє порядок надання відпустки при народженні дитини: як він працює

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»