• Посилання скопійовано

Роботодавець неплатоспроможний: як Мінекономіки пропонує компенсувати працівникам борг зі зарплати?

Мінекономіки оприлюднило законопроєкт щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця

Роботодавець неплатоспроможний: як Мінекономіки пропонує компенсувати працівникам борг зі зарплати?

Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця» (завантажити).

Зокрема, у новій статті 34-1 Закону "Про оплату праці" пропонується прописати норми щодо надання компенсації працівникам у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Так, компенсації підлягатимуть всі суми, належні працівникам відповідно до законодавства про працю.

Право на компенсацію матимуть працівники (кредитори), вимоги яких увійшли до реєстру вимог кредиторів відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства.

Розмір компенсації не може перевищувати розміру трьох середньомісячних заробітних плат працівника за дванадцять місяців, що передують місяцю, в якому порушено справу про банкрутство чи припинено трудовий договір у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи. При цьому максимальний розмір компенсації не може перевищувати дванадцяти мінімальних заробітних плат станом на 1 січня відповідного року.

Працівник для отримання компенсації у випадку неплатоспроможності роботодавця повинен буде звернутися до Держпраці, її територіальних органів протягом трьох місяців після включення вимог до боржника до реєстру вимог кредиторів.

Порядок компенсації у випадку неплатоспроможності роботодавця має встановити Кабмін

Компенсація, визначена частиною першою цієї статті, виплачується працівнику центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, його територіальними органами з правом регресної вимоги до боржника. Інші суми грошових вимог працівника, що перевищують визначений максимальний розмір компенсації, задовольняються в порядку черговості, передбаченому Кодексом України з процедур банкрутства для вимог щодо виплати заборгованості із заробітної плати працюючим та звільненим працівникам банкрута.

Кошти, спрямовані на виплату компенсації у випадку неплатоспроможності роботодавця, погашаються боржником у порядку, встановленому законодавством, що регулює провадження у справах про відновлення платоспроможності боржника, для забезпечених кредиторів

Законопроєктом також передбачається внесення змін та доповнень до Кодексу України з процедур банкрутстваЗакону про ЄСВЗакону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо забезпечення виплати компенсації втраченої заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат працівника. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 01.01.2022 року. Положення цього Закону будуть застосовувати до випадків неплатоспроможності роботодавця, день відкриття провадження у справі про банкрутство якого настав не раніше дня набрання чинності цим Законом. При цьому до компенсації у встановленому цим Законом порядку можуть бути заявлені всі належні працівникові суми заробітної плати, передбачені законодавством про працю, колективним договором, угодою сторін, незалежно від дати виникнення відповідних зобов’язань роботодавця, щодо якого порушено справу про банкрутство.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»