• Посилання скопійовано

Чергова спроба влади скасувати КЗпП: законопроєкт від Мінекономіки

На сайті СПО профспілок опубліковано текст нового законопроєкту «Про працю». Він складається з десяти розділів (119 статей) та повністю замінить КЗпП й закони про відпустки та оплату праці

Чергова спроба влади скасувати КЗпП: законопроєкт від Мінекономіки

9 серпня 2022 року на сайті СПО Об'єднань профспілок зʼявився текст законопроєкту "Про працю". Це вже не перша спроба замість чинного КЗпП впровадити новий закон.

Про перші спроби в різні періоди часу ми писали тут та тут

 

Для чого потрібен новий закон?

За пояснювальною запискою до законопроєкту, прийнятий у 1971 році КЗпП є радянським як за змістом, так і за духом та демонструє яскраво виражену домінацію регулюючої функції патерналістської держави в сфері трудових відносин, яка була притаманною для планової соціалістичної економіки, в умовах якої фактичним роботодавцем у всіх господарських відносинах виступала держава.

Чинний КЗпП формувався в умовах орієнтації на індустріальну економіку та існування системних великих підприємств, які були флагманами економіки. В нинішніх умовах коли чисельність працівників у виробничій сфері скоротилась з 2000 року більш ніж тричі, є нагальна необхідність адаптувати трудове законодавство до потреб нових відносин та нових сфер економіки, які абсорбують в собі вивільнений трудовий ресурс і сповідують іншу філософію трудових відносин. 

Хоча до КЗпП неодноразово вносилися точкові зміни, базові принципи, на яких побудоване законодавство про працю, залишалися без змін. 

Характерною особливістю сучасного трудового права є те, що до нього належить значна кількість підзаконних нормативно-правових актів. Вони містять безліч норм, як нерідко вступають у суперечність з нормами актів вищої юридичною сили. Така “трудова бюрократія” суттєво ускладнює застосування трудового законодавства як для роботодавця, так і для захисту прав працівників.

Отже, КЗпП на сьогодні є сумішшю правових норм, прийнятих за різних історичних та економічних умов, більшість з яких є застарілими і не можуть адекватно регулювати сучасні трудові відносини. 

Звісно, що це не всі підстави для прийняття нового закону. Зокрема, в пояснювальній записці наголошено, що нагальною необхідністю реформи також є імплементація до національного законодавства положень міжнародних правових документів, які є обов’язковими для України, а також актів Європейського Союзу.

 

Яким буде новий закон?

Новий законопроєкт «Про працю» містить 119 статей, замість 265 як в КЗпП. З його змістом можна ознайомитися тут

Він складається з таких десяти розділів:

  1. Загальні положення
  2. Трудові відносини і трудовий договір
  3. Робочий час
  4. Відпочинок
  5. Нормування праці
  6. Оплата праці
  7. Гарантії та компенсації
  8. Матеріальна відповідальність працівника
  9. Індивідуальні трудові спори
  10. Державний нагляд (контроль) за дотриманням трудового законодавства.

 

Коли набере чинності?

У разі прийняття та підписання Закон набере чинності через шість місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

Звісно, що ним встановлено й правила застосування нових норм.

Так, положення цього Закону застосовуються до трудових відносин, що виникли після дня набрання ним чинності.

Щодо трудових відносин, що виникли до дня набрання чинності цим Законом, положення цього Закону застосовуються до тих прав і обов’язків, що виникли або продовжують існувати після дня набрання ним чинності.

Але не тільки КЗпП буде скасовано у разі прийняття законопроєкту про працю, а й Закони про оплату праці та відпустки. 

Зауважимо, що законопроєкт мають ще ухвалити в Уряді та направити до ВРУ, а вже там за підсумками розгляду у комітетах прийметься рішення про розгляд народними депутатами. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»