• Посилання скопійовано

Повістка без мобілізації: поради щодо кадрового обліку

Як бути з працівниками, які отримали виклик до віськомату, але медкомісія визнала їх непридатними або лише частково придатними для військової служби?

Повістка без мобілізації: поради щодо кадрового обліку

Працівник 01.03.2022 р. передав на підприємство повістку про мобілізацію, на підставі якої видано наказ та нараховано середній заробіток. У вересні працівник з’явився на роботі, і виявилося, що його не було мобілізовано, він весь час проходив медкомісію, приніс військовий квиток із записом «частково придатний». Які подальші дії роботодавця? Чи порушив роботодавець законодавство, видавши наказ на підставі повістки?

Насамперед звертаємо увагу, що в запитанні йдеться про березень 2022 року, тож далі ми розбираємо правила, які були актуальними на той час. А 19.07.2022 р. набрав чинності Закон від 01.07.2022 р. 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин». Цим Законом було звільнено роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади). Докладніше про це див. у статті «Закон №2352 і середній заробіток мобілізованих» в «ДК» №32/2022. Звертаємо також увагу, що має значення статус військовослужбовця: для добровольців тероборони правила не змінилися, про це ми писали в статті «Доброволець тероборони: що з виплатами?» в «ДК» №33/2022.

Призовники, яким надійшла повістка відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці (ч. 8 ст. 15 Закону про військовий обов’язок).

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону про військовий обов’язок громадяни України для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу, а також особи, які направляються відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Центральним управлінням або регіональним органом Служби безпеки України, відповідним підрозділом Служби зовнішньої розвідки України на медичний огляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування, звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, зі збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати.

Тож повістка — це письмовий документ, який в умовах воєнного стану може бути декількох видів:

  • для уточнення облікових даних;
  • для проходження медкомісії;
  • для прибуття до ТЦКСП;
  • призов на військову службу до ЗСУ.

Особам, які проходять обстеження в лікувально-профілактичних закладах за скеруванням військових комісаріатів, не видається листок непрацездатності. Підтвердженням такого обстеження відповідно до п. 2.18 Інструкції №455 є довідка довільної форми, засвідчена підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу. На підтвердження явки до військового комісаріату, в тому числі за викликом тощо, військові комісаріати надають довідку та/або проставляють відмітку на відповідній повістці. На підставі таких довідок підприємство має оплатити виконання працівникові громадських обов’язків за середньомісячним заробітком.

Тобто разом із повісткою на медкомісію у військкоматі зазвичай видається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного, до якої вносяться результати аналізів і висновки лікарів. Унаслідок обстеження видається документ із висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби. Отже, саме повістка за підписом військового комісара, яка зобов’язує військовозобов’язаного пройти медичне обстеження з чітко зазначеним терміном, та довідка районного (міського) військового комісаріату про проходження медичного огляду та/або відмітка у повістці і є підставою для оплати працівникові середнього заробітку за ці дні.

Для увільнення працівника від роботи роботодавцем оформляється наказ, а в табелі такий працівник відображається літерним позначенням «ІН». Середній заробіток працівникам обчислюється з урахуванням Порядку №100.

Таким чином, в описаній ситуації підставою для увільнення працівника та нарахування йому середнього заробітку за час проходження медогляду є повістка на медкомісію з чітко зазначеним терміном та довідка районного (міського) військового комісаріату про проходження медичного огляду або позначка у повістці.

Щоб зрозуміти, чи порушив роботодавець законодавство, нараховувавши середній заробіток працівнику на підставі повістки, потрібно уважно подивитися на повістку та позначки на ній про проходження медкомісії. Якщо позначки на повістці немає, то працівник має надати довідку районного (міського) військового комісаріату про проходження медичного огляду. Тож якщо всі документи будуть упорядковані або на повістці є відповідна позначка, то й підстави для нарахування середньої у роботодавця були.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»