• Посилання скопійовано

ВРУ підтримала у І читанні врегулювання праці домашніх працівників

У прийнятому у І читанні законопроєкті №5695 пропонується доповнити КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників». Крім того, запропоновано звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ

ВРУ підтримала у І читанні  врегулювання праці домашніх працівників

10 квітня на черговому засіданні ВРУ було прийнято за основу законопроєкт №5695

Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі. Цей законопроєкт розроблено з метою врегулювання питання зайнятості та офіційного працевлаштування домашніх працівників, забезпечення їхнього соціального захисту, імплементації у національне законодавство положень Конвенції Міжнародної організації праці №189 про домашніх працівників, зниження рівня незадекларованої праці.

 

Що пропонується?

Проєктом Закону передбачено доповнення КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників». Вона складається з шести нових статей, якими визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання, визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Також вносяться відповідні зміни й до інших статей КЗпП з метою приведення їх у відповідність до глави ХІ-А.

Крім цього, з урахуванням специфіки відносин між домашнім працівником та роботодавцем, проєктом акта передбачено внесення змін до законів України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» з метою оптимізації та забезпечення дієвості механізму адміністрування ЄСВ у випадку використання фізичними особами, які не є суб’єктами господарювання, праці домашніх працівників. Зокрема, пропонується звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ та передбачити добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Про це ми докладно писали тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»