• Посилання скопійовано

Чи можливо покласти обов’язки служби охорони праці на кадровика?

За розʼясненням Держпраці, на підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. Тобто це може бути і кадровик, але з відповідною підготовкою

Чи можливо покласти обов’язки служби охорони праці на кадровика?

Управління інспекційної діяльності у Харківській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповідає, чи можливо покласти обов’язки служби охорони праці на посадову особу кадрового підрозділу або іншу посадову особу у виконавчому органі місцевого самоврядування у разі відсутності штатної одиниці відповідального за охорону праці.

Поряд з наділеними законодавством повноваженнями будь-який орган місцевого самоврядування – це установа, де є роботодавець та працівники, що працюють за трудовими договорами, наслідком чого є поширення дії Закону України від 14.10.1992 №2694-XII «Про охорону праці» (далі – Закон) і на органи місцевого самоврядування як на юридичні особи, що використовують найману працю.

Відповідно до ст. 15 Закону на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до Типового положення про службу охорони праці, НПАОП 0.00-4.35-04, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 №255, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 1 грудня 2004 року за №1526/1025.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю.

Отже, з огляду на вищевикладене, покладення обов’язків виконання функцій служби охорони праці на іншу посадову особу, яка має відповідну підготовку,  у виконавчому органі місцевого самоврядування можливе за умови сумісництва (з кількістю працюючих менше 50 осіб) або на договірних засадах зі сторонніми спеціалістами (з кількістю працюючих менше 20 осіб).

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»