• Посилання скопійовано

Правонаступництво у трудових відносинах: Комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому закон

20 липня Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував ВРУ прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8244 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах»

Правонаступництво у трудових відносинах: Комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому закон

20 липня 2023 року Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував ВРУ прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8244 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах". Про це розповів Т. Мельничук.

Нагадаємо, що ВРУ його підтримала у І читанні 2 травня 2023 року. Про це ми писали тут.

Законопроєкт спрямований на приведення національного законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур, щодо встановлення обов’язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства.

Проєктом акта передбачається визначення і процедура правонаступництва у трудових відносинах. 

 

Так, правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства, установи, організації, реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, перетворення, виділу). 

Правонаступництвом у трудових відносинах між працівниками та фізичною особою, яка використовує найману працю, вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника майна чи його частин.

Законопроєктом також передбачається, що:

- у разі передачі суб’єкта господарювання трудові відносини працівників продовжуються із набувачем. Права і обов’язки за трудовими договорами між працівниками і відчужувачем, що існували, переходять до набувача;

- у разі передачі суб’єкта господарювання статус і функції виборного органу первинної профспілкової організації зберігаються на тих же самих умовах і підлягають виконанню тих же самих умов, які існували до переходу прав і обов’язків від відчужувача до набувача;

- відчужувач та набувач зобов’язані не пізніше 10 робочих днів до здійснення передачі суб’єкта господарювання поінформувати письмово або за допомогою технічних засобів електронної комунікації виборний орган первинної профспілкової організації про:

  • дату або орієнтовну дату передачі суб’єкта господарювання;
  • причини передачі суб’єкта господарювання;
  • правові, економічні та соціальні наслідки передачі суб’єкта господарювання для працівників;
  • будь-які заходи, передбачені стосовно працівників;

- про зміни істотних умов праці, які спричинені передачею суб’єкта господарювання, працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»