• Посилання скопійовано

Як виконувати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю новоствореному підприємству?

Підприємство створене у січні 2022 року. Як розраховується величина нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік: від дати створення підприємства чи від дати найму перших працівників? Детально про це в статті далі

Як виконувати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю новоствореному підприємству?

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю встановлено ст. 19 Закону №875.

Для підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

З огляду на наявні правила, якщо на підприємстві немає найманих працівників, то і нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю немає. Але обчислення кількості або середньооблікової чисельності працівників треба починати з дати створення підприємства.

Держпраці зазначала таке: якщо підприємство працювало неповний місяць (новостворене, ліквідоване чи має сезонний характер роботи), показник середньооблікової кількості штатних працівників визначається діленням суми облікової кількості штатних працівників за всі дні роботи підприємства у звітному місяці (включаючи вихідні та святкові і неробочі дні за період роботи) на кількість календарних днів у звітному місяці.

Отже, середньооблікову кількість штатних працівників розраховують на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників (п. 3.2 Інструкції №286).

При цьому середньооблікову кількість штатних працівників за місяць обчислюють шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 до 30 або 31 числа (для лютого — до 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на кількість календарних днів звітного місяця.

А кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день береться на рівні облікової кількості працівників за попередній робочий день. У випадку двох чи більше вихідних або святкових і неробочих днів поспіль кількість штатних працівників облікового складу за кожний з цих днів береться на рівні кількості працівників облікового складу за робочий день, що їм передував (пп. 3.2.1 Інструкції №286).

Середньооблікову кількість штатних працівників за період з початку року обчислюють шляхом підсумовування середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці роботи підприємства, що минули за період з початку року до звітного місяця включно, та ділення одержаної суми на кількість місяців у цьому періоді.

Тобто, наприклад, у випадку, зазначеному в запитанні, це будуть 12 місяців — із січня 2022 року, коли підприємство було засновано, до грудня 2022 року — останнього місяця року, за який розраховується норматив. Тому середньооблікові кількості штатних працівників за всі 12 місяців роботи підприємства треба буде підсумувати і поділити на 12 місяців.

Саме такий приклад наведено у пп. 3.2.6 Інструкції №286 навіть щодо підприємства, яке має сезонний характер роботи і тому застосовувало працю найманих працівників неповний рік.

Таке підприємство середньооблікову кількість штатних працівників за рік визначає також шляхом підсумовування зазначеної кількості працівників за всі місяці роботи підприємства і ділення одержаної суми на 12. Щоправда, цей підхід, на думку авторів Інструкції, не можна застосовувати у випадку підприємств, які вимушено зупиняли виробництво з ініціативи адміністрації.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»