• Посилання скопійовано

На які виплати може розраховувати роботодавець при прийнятті на роботу ВПО?

При прийнятті на роботу переміщеної особи, що отримала такий статус після 24 лютого 2022 р., роботодавець має право на компенсацію витрат на оплату її праці у розмірі 7100 грн на місяць упродовж 3 місяців. Тобто сума компенсації може становити 21300 грн

На які виплати може розраховувати роботодавець при прийнятті на роботу ВПО?

Яку суму компенсації може отримати роботодавець за працевлаштування ВПО?

У 2024 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 року №1390, збільшено розміри і тривалість виплати компенсації витрат роботодавцю за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Причому працевлаштована людина не обов’язково має бути зареєстрованим безробітним.

Так, у разі забезпечення місцем праці переміщеної особи, яка отримала такий статус після 24 лютого 2022 року, роботодавець має право на компенсацію витрат на оплату її праці у розмірі 7100 грн за місяць упродовж 3 місяців. Тобто загалом сума компенсації може становити 21300 грн.

Якщо ж роботодавець візьме на роботу внутрішньо переміщену особу з інвалідністю, то тривалість виплати компенсації витрат становитиме 6 місяців. Загальна сума компенсації в цьому випадку становитиме 42600 грн.

3 1 квітня, коли мінімальна зарплата становитиме 8000 грн, загальні суми компенсацій зростуть відповідно до 24000 і 48000 грн.

Ще більшу суму компенсації і триваліший строк її виплати передбачено для роботодавців, які працевлаштували зареєстрованих безробітних, що є внутрішньо переміщеними особами, на строк не менше одного року. У цьому випадку за кожен непарний місяць протягом 6 місяців їм компенсуються витрати на заробітну плату та єдиний соціальний внесок із розрахунку не більше двох мінімальних зарплат на місяць (на сьогодні - 14 200 грн), тобто за рік сума компенсації може сягати 85200 грн. Якщо ж працевлаштована людина (ВПО, що була зареєстрована безробітною) належить до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (ч. І ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення»), то компенсація надається роботодавцю за кожен непарний місяць її роботи протягом двох років, але не більше ніж за 12 календарних місяців.
 

Заявку на отримання компенсації роботодавець може подати через портал Дія або у найближчому підрозділі служби зайнятості.

Заяву подають не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи та не пізніше шести місяців з дня працевлаштування ВПО.

Джерело: Державна служба зайнятості

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»