• Посилання скопійовано

«Стару» індексацію у 2024 році виплачуємо виходячи з фінансових можливостей: Мінсоцполітики

Мінсоцполітики знову надало розʼяснення щодо індексації зарплати у 2024 році. Зокрема, йшлося про суми індексації, які виникли станом на грудень 2022 року, та про визначення базового періоду для проведення індексації

«Стару» індексацію у 2024 році виплачуємо виходячи з фінансових можливостей: Мінсоцполітики

Коментар до листа Мінсоцполітики від 04.01.2024 № 2/0/214-24

Мінсоцполітики вже вдруге надає розʼяснення щодо проведення індексації заробітної плати, яка відновлюється у 2024 році. Із попереднім розʼясненням та нашими коментарями до нього можна ознайомитися тут.

 

Що нового каже Міністерство зараз? 

Одразу зазначимо, що, як і раніше, Мінсоцполітики наводить свою думку без жодних числових прикладів. А це, як і раніше, призводить до численних трактувань висновків, зазначених у згаданих листах. Втім, можна сказати, що позиція Мінсоцполітики трохи помʼякшилася. Це насамперед стосується «старої» індексації. 

 

Чи виплачувати «стару» індексацію? 

Чого не вистачає цьому розʼясненню (як і раніше), так це практичних прикладів. Адже що таке «збереження виплати у 2023 році сум індексації, які виникли станом на грудень 2022 року», наразі кожен розуміє на свій розсуд. 

На думку автора, йдеться, наприклад, про суму так званої «фіксованої» індексації і лише про випадки, коли вона зберігалася за працівниками у грудні 2022 року. Звісно, що зростання окладів у 2023 - 2024 рр. мало зменшити суму такої. Можливі навіть випадки повного її погашення, - якщо розмір окладу працівника збільшено у порівнянні з розміром його окладу на кінець грудня 2022 року на суму, яка є більшою або дорівнює сумі такої «фіксованої» індексації. 

Проте трапляється й думка, що фразу «суми індексації, які виникли станом на грудень 2022 року» треба розуміти буквально і йдеться не про «фіксовану» індексацію (яка, за законом, є перехідною і зберігається з місяця в місяць до повного її погашення), а про усю суму індексації, яку було нараховано працівникам у грудні 2022 року (тобто і про «нову» індексацію теж, хоча жодним нормативним документом це прямо не передбачено). 

Хто має рацію, покаже час. Проте у коментованому листі говориться ось що. 

Мінсоцполітики зверталося до Мінекономіки та Мінфіну щодо надання роз'яснення про збереження виплати у 2023 році сум індексації, які виникли станом на грудень 2022 року. На думку Мінсоцполітики та Мінекономіки, у 2023 році заробітна плата могла виплачуватися з урахуванням індексації, яка склалася станом на грудень 2022 року.

Водночас Мінфін зазначив, що пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" зупинено на 2023 рік дію Закону № 1282.

Отже, у випадку якщо у 2023 році було збережено суму індексації заробітної плати, яка виникла за період до січня 2023 року, то вона може виплачуватися й у 2024 році.

І ще цікавіше: у коментованому листі Мінсоцполітики заявляє, що якщо внаслідок інфляції 2022 року та попередніх років склалися певні суми індексації заробітної плати станом на грудень 2022 року, то підприємства та організації мали самостійно визначитись щодо збереження виплати суми індексації протягом 2023 року з урахуванням своїх фінансових можливостей.

Це дещо мʼякіша позиція, ніж була зазначена у попередніх листах (ми бачимо, що «має» змінилося на «може»). Тобто, по суті, прийняття рішення, чи платити «стару» індексацію, Мінсоцполітики перекладає на плечі роботодавців. 

Але ж так, звісно, не можна. Індексація зарплати - це гарантія, встановлена державою, яка поширюється на всіх працівників та роботодавців, це частина фонду оплати праці, і мають бути правила, однакові для всіх. Тому від міністерств, насамперед від Мінекономіки, потрібні не слова, а конкретні приклади, що робити зі «старою» індексацією у 2024 році. І бажано не в листах, а внесені шляхом змін до Порядку № 1078. Інакше вже за січень 2024 року у масштабах країни ми побачимо увесь «букет» думок на практиці: від повного ненарахування індексації до нарахування її на рівні грудня 2022 року. 

 

Щодо «нової» індексації і «базового» місяця

Тут фахівці Мінсоцполітики розʼяснюють суто в межах закону і лише підтверджують думку автора. 

У разі зростання посадового окладу з січня 2024 року сума індексації заробітної плати має визначатись з урахуванням пункту 5 Порядку, відповідно до якого значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків у місяці, в якому відбувається підвищення тарифних ставок (посадових окладів). Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (посадових окладів), тобто з лютого 2024 року. Тобто «базовий» місяць у цьому випадку - січень 2024 року. 

У разі якщо підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у січні 2024 року не відбувається, то обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації починає здійснюватися з січня 2024 року. Отже, «базовим» місяцем для цього випадку буде грудень 2023 року. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»