• Посилання скопійовано

Депонована зарплата: чи можливий депозит нотаріусу

На підприємстві може виникнути ситуація, коли кошти на не виплачену через неявку працівника заробітну плату було депоновано. Що робити роботодавцю з цими коштами?

Депонована зарплата: чи можливий депозит нотаріусу

Ситуації, коли працівникові належить зарплата до виплати, а він її не отримав, причому не з вини роботодавця, трапляються й досі. Особливо там, де зарплату і далі виплачують готівкою. 

Наприклад, працівник міг не виходити на роботу з нез’ясованих причин (під час воєнного стану таких ситуацій побільшало), згодом його звільнили, але за остаточним розрахунком він так і не з’явився.  

Хто у цьому винен? Залежить від обставин. Іноді самі працівники не приходять за зарплатою, і тоді це не вина роботодавця. Часом працівники і не знають, що їх звільнили і що їм належить до виплати певна сума, тому що роботодавець їх про це не повідомив.   

У ч. 2 ст. 233 КЗпП зазначається, що із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, – у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (ст. 116).  

Щоправда, раніше в ч. 2 ст. 233 КЗпП зазначалося, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник мав право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Навіть якщо роботодавець дотримався вимог законодавства, повідомив працівника, але в результаті довелося депонувати зарплату, більшість цікавить, що робити з нею далі.

Пропонуємо звернути увагу на таке поняття, як «депозит нотаріусу».

 

Депозит нотаріусу

Відповідно до ст. 537 ЦКУ боржник має право виконати свій обов'язок шляхом внесення належних з нього кредиторові грошей або цінних паперів у депозит нотаріуса, нотаріальної контори або на рахунок ескроу в разі:

  1. відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов'язання;
  2. ухилення кредитора або уповноваженої ним особи від прийняття виконання або в разі іншого прострочення з їхнього боку;
  3. відсутності представника недієздатного кредитора.

Нотаріус повідомляє кредитора у порядку, встановленому законом, про внесення боргу у депозит.

Згідно з главою 21 Наказу про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 №296/5, державні та приватні нотаріуси у випадках, передбачених законодавством України, приймають у депозит грошові суми.

Сторони правочину можуть домовитись про депонування грошових сум у депозиті нотаріуса з метою виконання зобов'язань та наступного їх безготівкового перерахування нотаріусом особі, на ім'я якої вони були внесені безготівковим шляхом, у зв'язку з настанням певної події, що обумовлена договором.

У разі настання певної події, що обумовлена договором, нотаріус у день звернення або не пізніше наступного робочого дня передає безготівковим шляхом гроші особі, на ім'я якої вони були задепоновані, за її заявою, в якій мають бути зазначені реквізити для перерахування.

Приймання грошових сум у депозит для передавання кредитору здійснюється за відповідною заявою заінтересованої особи (боржника)

Заява боржника має містити такі відомості:

  • щодо особи, від якої прийнято внесок у депозит, а також щодо особи, для передачі якій його внесено. Щодо фізичних осіб це – прізвище, ім'я, по батькові, серію та номер паспорта, коли та ким він був виданий, місце проживання та реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • щодо мети чи виконання якого зобов'язання зроблено внесок;
  • щодо причин, з яких зобов'язання не може бути виконане безпосередньо.

За бажанням боржника до заяви можуть бути включені обґрунтування та розрахунок, згідно з яким робиться внесок.

Унесення особою грошових сум у депозит нотаріуса проводиться будь-яким шляхом – внесення переказу готівки через банки або безготівковим перерахуванням сум з рахунку особи на окремий поточний рахунок приватного нотаріуса тощо. Для зберігання грошових сум, прийнятих у депозит державними нотаріальними конторами, в органах державного казначейства відкриваються відповідні рахунки для обліку депозитних сум.

Про надходження грошових сум і цінних паперів нотаріус повідомляє кредитора і на його вимогу видає йому належні грошові суми.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»