• Посилання скопійовано

Особливості надання працівникам, що навчаються в ВНЗ, вільного від роботи дня

Лист Мінсоцполітики від 01.12.2011 р. №1084/13/84-11 «Щодо надання працівникам, які навчаються на останніх курсах ВНЗ, вільного від роботи дня»

Департамент зарплати та умов праці відповів на запит щодо надання працівникам, які навчаються на останніх курсах ВНЗ, вільного від роботи дня.

Уповноважений орган нагадав, що ст. 218 КЗпП передбачено: працівникам, які навчаються на останніх курсах ВНЗ, протягом 10 учбових місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів надається щотижнево при шестиденному робочому тижні один вільний від роботи день для підготовки до занять з оплатою його в розмірі 50% одержуваної зарплати, але не нижче мінімального розміру зарплати.

При п’ятиденному робочому тижні кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни за умови збереження загальної кількості вільних від роботи годин.

Відповідно до ст. 57 КЗпП при шестиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати: 7 годин — при тижневій нормі 40 год.; 6 годин — при тижневій нормі 36 год. і 4 год. — при тижневій нормі 24 год.

Крім того, згідно зі ст. 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (передбачених ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при 6-денному робочому тижні не може перевищувати 5 год.

Тобто на підставі зазначених критеріїв має бути визначено загальну кількість вільних від роботи годин, призначених для підготовки до занять, з оплатою їх у розмірі 50% одержуваної зарплати, але не нижче від мінімального розміру зарплати.

Отже, кількість вихідних днів при 5-денному робочому тижні чи при підсумованому обліку робочого часу визначається так. Загальна кількість вільних годин (упродовж 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломної роботи або складання державних іспитів) за графіком 6-денного робочого тижня ділиться на тривалість зміни або щоденної роботи (норма кількості годин у зміну або в робочому дні) при інших режимах роботи.

Приміром, установа працює за 5-денним (40 год.) робочим тижнем із двома вихідними та однаковою щоденною тривалістю робочого часу (8 годин), то для того щоб обчислити кількість вільних днів, спочатку потрібно визначити кількість вільних годин за графіком 6-денного робочого тижня упродовж 10 навчальних місяців із вересня 2011 р. до червня 2012 р.: 40 годин (на тиждень) : 6 (р.д. тижня) х 43,4 тижня (з вересня до червня — 304 : 7 днів/тиждень) = 289 год.

Отриманий результат ділимо на тривалість щоденної роботи й отримуємо кількість вільного від роботи часу для підготовки до занять: 289 год. : 8 год. = 36 днів 1 год.

Тож відповідно до зазначеного прикладу загальна кількість вільного часу, який установа може надати працівникові протягом 10 навчальних місяців з оплатою в розмірі 50% зарплати (але не нижче її мінімального розміру), становить 36 днів і 1 год.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»