• Посилання скопійовано

Чому офісна робота стає ворогом людини

Звичка працювати не покладаючи рук і не звертаючи уваги на свій стан доводить «білих комірців» до лікарняного ліжка

Чому офісна робота стає ворогом людини

Звичайний офіс таїть у собі безліч небезпек для звичайного офісного працівника. Як видимих – на кшталт пилу, що викликає алергію, або мерехтіння моніторів, що не кращим чином позначається на зорі, – так і невидимих. До останніх можна сміливо віднести саму офісну роботу. Особливо якщо працівник попався захоплений і старанний і заради улюбленої справи готовий сидіти на робочому місці наднормово. Які ще офісні звички перетворюють роботу не на радість, а на тягар, небезпечний для здоров´я?

Сидячий спосіб життя

Рух завжди був однією з рушійних сил людської еволюції. Homo sapiens не створений для того, щоб проводити за робочим столом дні і ночі безперервно. Але останнім часом проводить у сидячому станні все більше і більше часу, і розвиток технологій цьому тільки сприяє. Тим часом, британські дослідники стверджують, що люди, котрі працюють значну частину часу в сидячому положенні, починають старіти на 10 років раніше за тих, хто звик багато рухатися. Один із найпоширеніших наслідків сидячої роботи – зайва вага. Але не лише вона: від сидячої роботи страждають хребет і суглоби, погіршується кровообіг. Утім, виправити становище можливо: потрібно лише влаштовувати невеликі перерви в роботі, виходити хоч би на 5-10 хвилин на свіже повітря і активно рухатися хоч би півгодини в день. Спортзал, танці, піші прогулянки теж не зашкодять. Та і позитивних емоцій вони дають набагато більше, ніж просте переміщення від комп´ютера працівника до комп´ютера (або телеекрану) домашнього.

Нерозбірливе харчування

Прагнучи не дуже відволікатися від роботи, сучасний «офісний планктон» усе частіше жертвує часом на їжу. І замість традиційного сніданку або обіду починає жувати бутерброди,споживати фаст-фуд із закусочних або солодощті. Ось тільки в гамбургерах і смаженій картоплі повно калорії, але не густо вітамінів та інших мікроелементів. А для злагодженої роботи мозку організмові потрібна не просто енергія, а збалансований набір білків, жирів і вуглеводів. Тому перед виходом на роботу потрібно обов´язково поснідати, а на роботі, якщо вже немає можливості піти і пообідати по-людськи, можна вгамувати голод горіхами, молокопродуктами і фруктами. І фігура не постраждає, і думки будуть в порядку.

Тотальний недосип

Навіть найзайнятішим працівникам потрібно спати по 6-8 годин у день. А що робить звичайна людина, коли приходить з роботи? В кращому разі береться за домашні справи, на які їй вічно не вистачає часу. В гіршому починає доробляти те, що не встиг зробити на роботі, засинаючи в компанії ноутбука, телефона і кіпи документів. Частенько ще і після порції алкоголю або кави і пізно. Тим часом хронічний недосип – а без нього з таким підходом до відпочинку не обійтися – веде горе-трудоголіка до зайвої дратівливості, проблем із пам´яттю та інших нездорових «принад». І це при тому, що недобір всього чотирьох годин сну впродовж тижня знижує імунітет майже на 20%. Загалом, щоб гарненько виспатися перед черговими трудовими буднями, потрібно провітрити спальню, прийняти теплу ванну і не лягати спати з набитим шлунком. І вчасно, а не як зазвичай – після півночі.

Стрес

Людина повинна час від часу потрапляти в стресові ситуації – це своєрідне тренування для організму, що примушує його працювати надійно і швидко. Але тут головне – «час від часу». Адже стрес – це будь-яка ситуація, що супроводжується сильними емоціями. Його причиною можуть стати як радісні події, так і рутинні – на кшталт звичних загалом перепалок із начальством або підлеглими чи невчасно підготовленої звітності. А хронічний стрес може серйозно нашкодити здоров´ю: його вважають однією з причин виникнення онкологічних, серцевосудинних захворювань, головних болей, безсоння, ожиріння, м´язових болей. Основні ознаки дистресу (тривалого стресу) – неможливість зосередитися на чомусь, постійне відчуття втоми, погіршення пам´яті, підвищена збудливість, втрата почуття гумору, зміни апетиту. Якщо такі симптоми спостерігаються – пора кидати все і йти у відпустку. Хоч би на диван. Хоча краще, звичайно, на море.

Принцип «поболить і пройде»

Боязнь втратити зарплату, зірвати терміни, та і взагалі відірватися від звичного перебігу справ змушує багатьох офісних працівників вельми безтурботно ставитися до власного здоров´я. Мовляв, прихопило щось – нічого, пройде, а зараз все одно на лікаря немає ні часу, ні грошей. У результаті інколи весь офіс сидить із температурою і нежиттю, але при цьому вдає, що посилено працює. Хоча ефективність такої роботи невелика. Адже навіть звичайна застуда, перенесена на ногах, може призвести до серйозних ускладнень. І в результаті «заощадження» часу і грошей обертається серйозною розтратою на дорогі ліки і хороших лікарів. Крім того, хвора людина шкодить не лише собі, але і оточуючим, адже виступає джерелом інфекції. По дорозі на роботу і в самому офісі можна заразити мінімум кілька десятків людей. Тому краще виконувати відомі рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров´я, що закликає: «Захворів? Сиди удома!»

Джерело: Коментарі

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»