• Посилання скопійовано

Ноутбуки і памперси: що враховує новий показник інфляції

Держстат відновив склад індексу споживчих цін, додавши сучасні товари і послуги

З 1 січня 2012 р. Держслужба статистики істотно змінила список товарів і послуг, що використовувуються під час підрахунку споживчої інфляції.

Зі списку вилучено чимало товарів та послуг, які, на думку Держстату, перестали бути актуальними. Так, наприклад, зі складу індексу було вилучено ціни на штори, світильники, послуги саун. Шафи для одягу замінено шафами-купе.

Разом з тим до складу індексу було додано такі товари, як кондиціонери, електрочайники, блендеры, міксери, сухі будівельні суміші, памперси, МР3-плеєри, ноутбуки, принтери.

Серед нових послуг — проїзд у міських маршрутах, манікюр, страхування й оренда житла. До продуктів харчування додано, наприклад, крім соняшникової, ще і оливкову олію.

Також було змінено часткове співвідношення товарів і послуг. Загалом частка продуктів харчування скоротилася, опустившись нижче за 50% (з 50,5 до 49,9%). Зокрема, істотно скоротилася частка хліба (з 4,6% до 3%).

Водночас зросла частка кондитерських виробів з борошна (з 0,4% до 1,9%). Якщо раніше враховувалася динаміка цін лише на торти, то тепер також на здобні вироби, вафлі та печиво.

Деякі пункти було конкретизовано. Якщо раніше Держстат моніторив ціни на легкові авто, незалежно від країни походження, то тепер окремо враховуватиметься динаміка цін на автомобілі з України, країн СНД, ЄС, Японії.

Також окремо розраховуватимуться ціни на різні марки бензину, при цьому частка А-95 буде найбільшою (0,77%), а частка «дизеля» — найменшою (0,07%).

У новому індексі окремо розраховуються ціни на сигарети медіум- і преміум-класу. Також розподілено підрахунок цін на вітчизняне й імпортне (вироблене за ліцензією) пиво. Окремо відстежуватиметься і зміна цін на чоловічу та жіночу стрижки.

Просте розподілення на тверді, м’які і плавлені сири замінено на сири різних типів: Едам, Емменталь, жирні, нежирні і розсоли. Цитрусові розподілені на лимони, апельсини і мандарини.

Нагадаємо, що, за офіційними даними, у 2011 р. споживчі ціни в Україні зросли всього на 4,6%. Цей показник став рекордним щонайменше з 2001 р., коли було зафіксовано зростання цін на рівні 6,1%, а 2002 рік ознаменувався дефляцією в 0,6%.

Рекордно низького рівня інфляції у 2011 р. вдалося досягти за рахунок дешевих овочів і зерна, кажуть експерти. На їхню думку, цей феномен навряд чи повториться у 2012 році: за підсумками року аналітики чекають також помірний, але вищий рівень інфляції.

Реальне зростання цін в Україні у 2011 р. деякі експерти оцінюють на рівні 17 ? 18%. Такі розбіжності з офіційним показником, на їхню думку, пояснюються, серед іншого, неактуальним складом індексу цін, зокрема дуже високою часткою плодоовочевої продукції і відсутністю в розрахунках сучасних товарів і послуг.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»