• Посилання скопійовано

Контроль за зловживаннями з боку окремих страхувальників-роботодавців під час виплати допомоги з вагітності та пологів

Лист Мінсоцполітики від 23.12.2011 р. №472/18/99-11 «Щодо випадків зловживань з боку окремих страхувальників-роботодавців при виплаті допомоги по вагітності та пологах»

Мінсоцполітики спільно з ФСС з ТВП відповіло на запит щодо випадків зловживань з боку окремих страхувальників-роботодавців під час виплати допомоги з вагітності і пологів.

Уповноважений орган нагадав, що підставою для призначення зазначеної допомоги є виданий в установленому порядку листок непрацездатності.

Відповідно до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (постанова КМУ від 26.09.2001 р. №1266), розрахунковим періодом, за який обчислюється середня зарплата (дохід, грошове забезпечення) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень) та добровільно застрахованих осіб), є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Згідно з абзацом 2 пункту 6 Порядку №1266, у разі якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески (за неї сплачувалися страхові внески) менше календарного місяця, середня зарплата (дохід) для розрахунку допомоги з вагітності і пологів за страхуванням у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю обчислюється з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але не вище за розмір середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок, відповідно в АРК, областях, містах Києві та Севастополі (за даними Держкомстату), та не нижче за розмір мінімальної зарплати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

За інформацією ФСС з ТВП, відповідно до пункту 3.9 Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників за коштами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження (постанова правління ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. №29), органи Фонду здійснюють аналіз даних, зазначених у звітності, заяві-розрахунку страхувальника по коштах Фонду, статистичних даних, за результатами яких складається довідка у довільній формі, яка є підставою для прийняття рішення про проведення позапланової перевірки.

Випадки, коли працівнику встановлюється зарплата в розмірі, наближеному або рівному максимальній величині зарплати, з якої нараховуються внески на загальнообов’язкове соцстрахування, не є порушенням чинного законодавства. Проте Фонд проводить роботу щодо виявлення ознак зловживань при оплаті праці вагітним жінкам перед настанням страхового випадку, зокрема підвищення посадових окладів з недотриманням міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів), що передбачено частиною 3 статті 6 Закону «Про оплату праці».

З метою уникнення необґрунтованих витрат коштів Фонду відповідно до Наказу Виконавчої дирекції Фонду від 25.02.2011 р. №39-ос «Про окремі питання, пов’язані з обробкою робочими органами відділень Фонду заяв-розрахунків страхувальників-роботодавців» під час обробки заяв-розрахунків страхувальників щодо проведення фінансування допомоги з вагітності та пологів у великих розмірах, що значно перевищує фонд оплати праці по підприємству, робочі органи відділень Фонду проводять тематичні перевірки, до яких за потреби залучаються територіальні інспекції праці та центри зайнятості. За підсумками таких перевірок відповідні звернення надсилаються до правоохоронних органів для відповідного реагування.

Також Мінсоцполітики звертає увагу, що у всіх виконавчих дирекціях відділень ФСС з ТВП створено оперативні робочі групи з контролю за фактами незаконної видачі та продовження листків непрацездатності, а також підробки, фальсифікації і «торгівлі» листками непрацездатності, до складу яких залучаються представники різних відомств (управлінь охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, органів прокуратури, СБУ, Держнаглядпраці, митної служби та ін.).

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»