• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ з сум винагород за послуги надані фізособою-СПД – «спрощенцем» за цивільно-правовим договором

Лист ПФУ від 12.01.2012 р. №788/03-20 «Щодо нарахування ЄСВ із сум винагород за послуги, надані підприємцем-єдинником»

ПФУ розглянув лист щодо нарахування та сплати ЄСВ з сум винагород за надані послуги фізособою-підприємцем, який знаходиться на спрощеній системі оподаткування, згідно з цивільно-правововим договором.

Фонд нагадує, що відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (у редакції Закону від 07.04.2011 р. №3205-VI) платниками ЄСВ є підприємства, установи і організації, інші юрособи, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту), чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців).

За період до 06.05.2011 р. цим Законом передбачалося, що підтвердженням виду діяльності підприємця було свідоцтво про держреєстрацію його як підприємця.

Оскільки у свідоцтві про держреєстрацію підприємця види діяльності не зазначаються, то для підтвердження виду діяльності підприємця за зазначений період роботодавець може використовувати інформацію, надану держреєстратором, де зазначаються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД, або довідка, надана органами статистики. Якщо підприємець, який виконує роботи (надає послуги) згідно договору цивільно-правового характеру, є платником ЄП, то підтвердженням може також бути свідоцтво про сплату ЄП, в яокму зазначається його вид діяльності за відповідний період. Юрособи сплачують ЄСВ за фізосіб-підприємців, які працюють у них за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані ними роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено держреєстрацію їх як підприємців, та/або немає вищезазначеного документального підтвердження його видів діяльності.

Згідно з ч. 9 ст. 9 Закону обчислення і сплата ЄСВ за осіб, які виконують роботи (надають послуги) згідно цивільно-правових договорів, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які внесок нарахований.

При цьому для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, строк виконання яких перевищує календарний місяць, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення зарплати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону).

Платники-роботодавці формують та подають до органів ПФУ звіт відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (постанова правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2), згідно з дод. 4 табл. 6 до зазначеного Порядку.

Отже, сума зарплати (доходу) за виконану роботу (надані послуги) має бути рознесена відповідно за місяцями. У реквізиті 11 таблиці 6 дод. 4 обов’язково повинно бути відображено місяці, за які проведено нарахування.

У реквізиті 9 таблиці 6 «Код категорії застрахованої особи» зазначається код відповідно до Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску (додаток 2 до Порядку). Вибраний з цієї таблиці код категорії застрахованої особи має відповідати фактичному статусу застрахованої особи у відносинах із страхувальником. Для застрахованої особи, яка виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовими договорами, вноситься значення коду, що дорівнює 26.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»