• Посилання скопійовано

Щодо отримання допомоги на поховання у випадку смерті у відрядженні в іншій країні

Працівник нашого підприємства помер, перебуваючи у відрядженні у Румунії. Свідоцтво про смерть також видане в Румунії. Чи можемо ми на підставі вищезгаданою свідоцтва одержати допомогу на поховання в органах Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності?

Відповідно до п. 4 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими похованням» свідоцтво про смерть є одним із документів, необхідних для отримання допомоги на поховання за рахунок коштів Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно з роз’ясненнями Міністерства закордонних справ України, іноземні офіційні документи мають доказову силу офіційних документів на території України:

— без будь-якого додаткового засвідчення, якщо вони складені на території держави, з якими Україна мас відповідні дво- або багатосторонні договори;

— за умови засвідчення штампом апостиль, якщо вони складені на території держав ? учасниць Гаазької угоди від 5 жовтня 1961 р., що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів;

— за наявності консульської легалізації, якщо вони складені на території держав, з якими Україна не має вищезазначених договорів, і на території Німеччини, яка висловила заперечення проти приєднання України до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів.

Румунія входить до переліку країн, на які поширюється спрощена легалізація відповідно до Гаазької Конвенції. Отже, свідоцтво про смерть може бути легалізоване шляхом проставляння апостиля, форму і порядок проставляння якого встановлено у Гаазької Конвенції.

Оскільки легалізація документа завжди мас на меті використання цього документа за кордоном, слід зробити переклад цього документа на мову країни, куди надсилається документ.

Спочатку апостиль проставляється на оригіналі документа відповідним компетентним органом його держави походження, після чого робиться переклад, достовірність якого засвідчується нотаріусом і подається для проставляння апостиля до Мін’юсту України. Таку подвійну процедуру проставляння апостиля вимагають майже всі держави ? учасниці Конвенції.

На підставі викладеного для отримання допомоги на поховання за кошти Фонду вам необхідно легалізувати свідоцтво про смерть, видане у Румунії, відповідно до чинного законодавства.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»