• Посилання скопійовано

Як нараховується ЄСВ на зарплату директора підприємства, яке не веде госпдіяльності

Якщо засновник підприємства приймає рішення виконувати обов’язки директора без нарахування зарплати та за умови, що таке підприємство не веде госп діяльності, то він має право прийняти рішення не нараховувати собі заробітну плату і, відповідно, не сплачувати ЄСВ, - роз'яснює ДФС

Як нараховується ЄСВ на зарплату директора підприємства, яке не веде госпдіяльності

У податківців запитали: чи існує обов’язок нараховувати єдиний внесок на мінімальну заробітну плату, якщо засновник громадської організації-директор на громадських засадах, який не отримує заробітної плати, і це не є його основним місцем роботи, а метою організації не є отримання прибутку?

ДФС у Закарпатській області відповіла: Якщо засновник підприємства приймає рішення виконувати обов’язки директора без нарахування заробітної плати та за умови що таке підприємство не веде господарської діяльності, то він має право прийняти рішення не нараховувати собі заробітну плату і, відповідно, оскільки відсутня база нарахування, не сплачувати ЄСВ та не подавати обов’язкову звітність.

Пунктом 11 розділу ІІ Порядку № 435 визначено: якщо юридичні або фізичні особи-підприємці не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт за найманих працівників до фіскальних органів не подається.

У разі якщо обов’язки директора виконує особа, яка не є засновником такого підприємства, а працює на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, такому директору потрібно здійснювати нарахування заробітної плати незалежно від того, чи є це основним місцем роботи, чи це робота за сумісництвом, оскільки, не нараховуючи заробітну плату відбувається порушення трудового законодавства.

При цьому якщо директор підприємства не є засновником і працює за сумісництвом, то до такої найманої особи не застосовується норма частини п’ятої ст. 8 Закону про ЄСВ щодо нарахування ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску. У такому випадку ЄСВ нараховується на фактично нараховану суму зарплати.

Читайте також аналітичний матеріал від редакції "Зарплата керівнику за відсутності госпдіяльності — в яких випадках може не нараховуватись?"

Джерело: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»