• Посилання скопійовано

Засновник виконує функції директора: чи потрібно сплачувати ЄСВ?

Підприємство тимчасово припинило роботу та не здійснює діяльності. Обов’язки керівника підприємства виконує засновник. Чи можна в такому випадку не нараховувати заробітну плати та відповідно ЄСВ?

Засновник виконує функції директора: чи потрібно сплачувати ЄСВ?

Коментар до листа ДФСУ від 23.06.2018 р. №2804/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

У свою чергу, ст. 65 ГКУ визначено, що управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. 

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Таким чином, податківці приходять до висновку, якщо установчими документами передбачено, що на період тимчасового припинення діяльності підприємства функцію керівника виконує його засновник, при цьому дохід або винагорода йому не виплачується, то база нарахування єдиного внеску відсутня.

Зважаючи на це, можна виділити основні умови, які повинні виконуватись для того, щоб можна було не сплачувати ЄСВ:

  • функції керівника виконує засновник підприємства (що повинно бути встановлено установчими документами);
  • дохід чи винагорода засновнику не нараховується.

Окрім цього, податківці зазначили, якщо юрособи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, Звіт щодо сум нарахованого ЄСВ за найманих працівників до органів доходів і зборів не подається.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»