• Посилання скопійовано

Працівник є одночасно учасником бойових дій та чорнобильцем: що з додатковою відпусткою?

Працівник, який має статус учасника бойових дій й одночасно є постраждалим унаслідок аварії на ЧАЕС категорії 1 чи 2, має право на додаткову відпустку відповідно до одного з названих законів за його вибором

Працівник є одночасно учасником бойових дій та чорнобильцем: що з додатковою відпусткою?

Держпраці у Кіровоградській області розповідає, що Законом України від 14.05.2015 р. №426-УІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон), згідно з якими учасникам бойових дій та інвалідам війни надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 к. д.

Така відпустка надається незалежно від тривалості щорічних відпусток та відпрацьованого в році часу, один раз упродовж календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни.

Згідно з п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону України від 28.02.1991 р. №796-ХІІ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон №796) особам, віднесеним до категорій 1 і 2, державою гарантовано компенсації та пільги, зокрема щодо отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

Ця додаткова відпустка не віднесена Законом №796 до виду щорічних відпусток  (ст. 4 Закону України «Про відпустки»), а визначена як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Виходячи з норм Закону (ст. 12) названа додаткова відпустка є пільгою, гарантованою державою, та не належить до щорічних відпусток, визначених ст. 4 Закону України «Про відпустки».

За ст. 60 Закону №796 пільговик, який має право одночасно на пільги та компенсації, передбачені різними законами, користується пільгами та компенсаціями за своїм вибором відповідно до одного з них.

Тому працівник, який має статус учасника бойових дій (інваліда війни) й одночасно є постраждалим унаслідок «Чорнобильської катастрофи категорії 1 чи 2, має право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати відповідно до одного з названих законів за його вибором, оскільки ці пільги є однотипними.

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»