• Посилання скопійовано

Списання боргів з ЄСВ: що зазначати у звітності?

Однією з умов списання боргів з ЄСВ у «сплячих» ФОП є подання ними звітності за періоди з 2017 по 2020 роки. Звіти за минулі роки треба подати не наново, а лише якщо вони раніше не надавалися. Але що треба показати у цих звітах?

Списання боргів з ЄСВ: що зазначати у звітності?

Про списання боргів з ЄСВ для «сплячих» фізосіб-«загальників» ми писали вже багато: 

Після того, як ви все це прочитаєте, ви можете перейти до сьогоднішнього запитання. А воно таке: треба подати звітність з ЄСВ за 2017-2020 роки. Що показувати у звітах, якщо «загальник» не працював? Чи треба там  показувати нарахування з ЄСВ? 

Ось що розповідають податківці у «ЗІР» (підкатегорія консультації 201.06).

Списання недоїмки з ЄСВ за період з 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки, відбуватиметься у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО, та за умови подання протягом 90 календарних днів з 03 червня 2020 року:

ФОП (крім ФОП – платників ЄП) – державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до контролюючого органу – звітності відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону №2464 за період з 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року. Тобто, йдеться про річні Звіти з ЄСВ (додаток 5 до Порядку №435).

Увага! Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше!

особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – до контролюючого органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону №2464 за період з 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року. 

Увага! Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше.

У разі подання Звіту (Форма №Д5 (річна)), відповідно до вимог Закону №592:

  • у графі 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації/Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» таблиці 1 Звіту в рядках у розрізі кожного календарного місяця протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ, проставляються прочерки у разі неотримання доходу;
  • графа 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» таблиці 1 Звіту заповнюється згідно з вимогами абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону №2464.

Нагадаємо, що ці вимоги з 01.01.2017 р. передбачали від фізосіб-«загальників» навіть у випадку, якщо вони не отримували дохід, самостійно визначати базу нарахування ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальну зарплату. Відповідно, далі в цьому Звіті доведеться показати і ЄСВ до сплати, порахований як така база нарахування, помножена на 22%.

Тобто, так, у таких Звітах доведеться показати нарахування з ЄСВ хоча б у розмірі мінімального страхового внеску, який діяв у відповідному році (в більшому розмірі теж можна, але це не має сенсу).

Розмір мінімальної зарплати у 2017-2020 роках можна побачити тут.

Проте сплачувати ці суми не буде потрібно – адже вони будуть списані за зазначеною вище процедурою. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»