• Посилання скопійовано

Працевлаштування осіб з інвалідністю: звіт не подаємо, але норматив залишився!

У 2023 році субєктам господарювання вже не треба звітувати про те, скільки осіб з інвалідністю вони працевлаштували, та самостійно рахувати суму штрафу, яку треба сплатити за невиконання нормативу. Але, і норматив, і штраф зберігаються!

Працевлаштування осіб з інвалідністю: звіт не подаємо,  але норматив залишився!

Відповідно до ст. 17 Закону України №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства, установи і організації за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю або за рішенням місцевої ради за рахунок власних коштів у разі потреби створюють спеціальні робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснюючи для цього адаптацію основного і додаткового обладнання, технічного оснащення і пристосування тощо з урахуванням обмежених можливостей осіб з інвалідністю. Кількість таких місць згідно ст. 19 ЗУ №875 має відповідати встановленому нормативу – 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а для штатної чисельності від 8 до 25 осіб – один працівник.

Отже, як і раніше, якщо у вас працює до 8 осіб, то обов’язку працевлаштувати особу з інвалідністю у вас немає. Якщо ж більше, то у вас з’являється норматив, який ви маєте виконувати. А за порушення цього нормативу ви маєте сплатити штраф до Фонду інвалідів. 

Відмінність 2023 року (у якому ми мали б звітувати за 2022 рік) полягає в тому, що тепер штраф рахує не сам роботодавець. І взагалі, окремий звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю він більше не подаватиме!  Ми про це повідомляли тут.

 

А як тепер, у 2023 році і далі? 

Згідно тієї ж ст. 19 Закону №875 інформацію про виконання або невиконання нормативу Фонд інвалідів дізнається від Пенсійного фонду. А той дізнається про це із поданих роботодавцями даних у об’єднаній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. 

Отже, ПФУ надає Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформацію:

  • про створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, відповідно до нормативу. 

І тепер Фонд інвалідів проводить ці нескладні розрахунки самостійно. Він сам рахує, скільки вам треба було працевлаштувати осіб з інвалідністю, і звіряє цей норматив з кількістю фактично вами працевлаштованих у попередньому році. 

Якщо норматив виконано, все гаразд. Хоча, за потреби, фахівці Фонду можуть здійснити і додаткову перевірку наявних у них даних. 

 

Перевірки від Фонду інвалідів? Ні, від Держпраці!

Отримана від Пенсійного фонду України інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, є підставою для проведення перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю.

Порядок контролю за виконанням нормативу робочих місць та перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування, визначається Кабінетом Міністрів України. 

На сьогодні існує постанова КМУ від 31.01.2007 №70, якою затверджено, зокрема, і порядок проведення таких перевірок. Щоправда, останні зміни до цієї постанови вносилися у 2021 році, отже, поточний стан Закону №875 вона не враховує. Зокрема, в ній і досі є порядок подання звіту роботодавцями. А обов’язок його подавати вже, як ми зазначили вище, не діє. 

Втім, щодо проведення перевірок, більша частина норм старого порядку залишається актуальною. Адже право проводити такі перевірки надано не Фонду інвалідів, а Держпраці. 

Як зазначено в Порядку №70, Держпраці перевіряє: 

  • Реєстрацію суб’єктів господарювання у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю;
  • подання суб’єктами господарювання до відділень Фонду звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

З цих трьох питань актуальним залишається лише останнє, що і зазначено в ст. 19 Закону №875. Але штрафи за невиконання нормативу накладатиме Фонд інвалідів. 

 

А який штраф? 

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі здійснює визначення підприємств, установ та організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць. Та надсилає їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, обчислених відповідно до ст. 20 Закону №875.

Увага! Розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України у формі та порядку, визначених Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю спільно з Пенсійним фондом України. 

Про це повідомляє і сам Фонд інвалідів на своєму сайті. При цьому зазначається, що порядок, структура та формат надання вищезазначеної інформації буде затверджений найближчим часом. Сподіваємось, що у цьому ж розрахунку роботодавець зможе знайти й платіжні реквізити – дані про рахунок в банку, на який він має сплатити відповідний штраф.

Сам розмір штрафу, як і раніше, залежить від загальної кількості працівників та від кількості непрацевлаштованих осіб з інвалідністю. Усі ці показники братимуться в середньому за рік, тож, як і раніше, працевлаштувати особу з інвалідністю у грудні для виконання нормативу буде недостатньо. 

Так, якщо у вас від 8 до 25 працівників, і ви мали працевлаштувати 1 особу з інвалідністю, але не зробили цього, то штраф буде у розмірі половини середньої річної заробітної плати ваших працівників. 

Якщо ж працівників більше, то за кожну особу з інвалідністю, яку ви всупереч нормативу не працевлаштували, буде штраф у розмірі цілої середньої річної заробітної плати ваших працівників. 

Знову ж таки, відомості, які надає ПФУ Фонду інвалідів, включають і дані щодо оплати праці ваших працівників, і порахувати розмір штрафу Фонд може досить легко, застосовуючи відповідне програмне забезпечення. 

Але ці штрафи не надсилаються на підприємства, установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

 

Коли треба сплатити штраф і що буде, якщо цього не зробити? 

За ст. 20 Закону №875 сплатити штраф за надісланим вам розрахунком треба до 15 квітня. Тобто, передбачається, що у вас є трохи більше місяця на те, щоб це зробити, адже розрахунок ви маєте отримати до 10 березня. 

Звісно, при цьому може виникнути питання, а де взяти гроші на сплату штрафу, ще і не маленького. 

Дійсно, якщо навіть взяти для прикладу мінімальний розмір зарплати (6500 х 11 + 6700) = 78200 грн., дешевше було б цей норматив виконати і взяти на роботу працівника з інвалідністю. Але не забувайте, що це має бути його основне місце роботи (жодних сумісників). А от зайнятість може бути й не повна, тобто, він цілком може працювати і за неповним робочим часом. 

Тим не менш, в Законі №875 не прописано жодних пільг на час воєнного стану або карантину. Тому не варто забувати, що порушення термінів сплати штрафу тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк. 

У разі несплати штрафу або пені чи неможливості їх сплати за рішенням суду їх стягнення в примусовому порядку може бути звернено на майно підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичної особи, яка використовує найману працю, в порядку, передбаченому законом.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»