• Посилання скопійовано

З 2024 року допомогу малозабезпеченим сім’ям хочуть трансформувати у базову соцдопомогу

Оприлюднено законопроєкт, яким пропонується з 01.01.2024 р. державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям трансформувати в базову соціальну допомогу та об’єднати окремі види державної допомоги

З 2024 року допомогу малозабезпеченим сім’ям хочуть трансформувати у базову соцдопомогу

СПО профспілок оприлюднило для обговорення законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання базової соціальної допомоги та соціальних стипендій".

Як зазначено у пояснювальній записці, метою проєкту є консолідація програм соціальної підтримки, спрямованих на підтримку найбільш вразливих категорій громадян, виведення таких сімей із складних життєвих обставин та підвищення адресності надання державної допомоги.

Проєктом акта пропонується з 01.01.2024 р. державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям трансформувати в базову соціальну допомогу та об’єднати окремі види державної допомоги. Така допомога надаватиметься найуразливішим категоріям населення як основний засіб подолання бідності та реагування на складні життєві обставини.

Розмір базової соціальної допомоги пропонується визначати як різницю між сукупним розміром базової величини для всіх членів сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї. Базова величина визначатиметься:

  • на рівні 100% для першого члена сім’ї та 70% – для кожного наступного члена сім’ї;
  • для кожної дитини віком до 6 років; дитини з інвалідністю; особи з інвалідністю I або II групи; дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебуває у шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька); дитини, яка виховується у багатодітній сім’ї, та входить до складу сім’ї, - на рівні 100%;
  • для осіб, які набули право на пенсію за віком, або які досягли пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату, - пропоційно до страхового стажу таких осіб.

Водночас пропонується передати функції із призначення та виплати базової соціальної допомоги Пенсійному фонду України.

Крім того, запропоновано надавати соціальну стипендію студентам (курсантам) закладів фахової передивщої та вищої освіти, учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти з урахуванням сукупного доходу сім’ї.

У разі прийняття закон набере чинності з 1 січня 2024 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»