• Посилання скопійовано

Мінфін розробив порядок добровільної сплати ЄСВ платниками з ТОТ

Проєктом Порядку визначається механізм добровільної сплати ЄСВ на території України платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України та громадянами України із місцем проживання на ТОТ

Мінфін розробив порядок добровільної сплати ЄСВ платниками з ТОТ

30 липня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку добровільної сплати єдиного внеску на  загальнообов’язкове державне соціальне страхування платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України» (завантажити).

Проєкт акта розроблений Мінфіном спільно з ДПСУ з метою виконання Закону від 01.07.2021 №1617-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» , яким внесено зміни до пункту 93 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ.

Підпунктом 1 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону №1617 встановлено, що порядок добровільної сплати єдиного внеску платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території визначається Кабінетом Міністрів України. 

З огляду на це, проєктом акта передбачено затвердити порядок, яким визначається механізм добровільної сплати ЄСВ на території України:

  • платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України;
  • громадянами України із місцем проживання на тимчасово окупованій території України.

 

Умови застосування добровільної сплати ЄСВ

Проєктом Порядку передбачено, що платники єдиного внеску, які прийняли рішення про добровільну сплату єдиного внеску:

1) зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у розмірі, встановленому статтею 8 Закону про ЄСВ до визначеної статтею 7 Закону про ЄСВ бази нарахування єдиного внеску; 

2) на підставі обчислених та сплачених сум єдиного внеску зобов’язані подавати звітність у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) (далі – звітність) до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені ПКУ.

Тимчасово, на період дії особливого правового режиму, визначеного Законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території», зупиняється застосування до платників єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України норм статей 25 і 26 Закону про ЄСВ.

У разі використання права на добровільну сплату ЄСВ самостійно визначені зобов’язання з єдиного внеску, зазначені платником  у звітності, не підлягають скасуванню та відповідно добровільно сплачені кошти з єдиного внеску зараховуються у порядку календарної черговості виникнення зобов’язань, у тому числі за період до дати початку тимчасової окупації, встановленої частиною другою статті 1 Закону  «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території».

Добровільно сплачені кошти з єдиного внеску поверненню не підлягають, крім надміру та/або помилково сплачених коштів. Повернення помилково та/або надміру сплачених коштів єдиного внеску здійснюється на рахунки, відкриті на іншій території України, у встановленому порядку.

У разі зміни місцезнаходження (місця проживання) платника єдиного внеску з тимчасово окупованої території України на іншу територію України до такого платника єдиного внеску не застосовуються положення цього Порядку. 

 

Добровільна сплата ЄСВ громадянами за місцем проживання на ТОТ

Особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними пунктом 1 частини першої статті 4 Закону про ЄСВ, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 Закону про ЄСВ, із місцем проживання  на тимчасово окупованій території України мають право подати до податкового органу на  іншій території України заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у паперовій або електронній формі засобами електронного зв’язку через електронний кабінет.

Податковий орган, що отримав заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, має право перевіряти викладені в заяві відомості та вимагати від особи, яка подала заяву, документи, що підтверджують зазначені відомості.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, податковим органом у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Порядок укладення договору про добровільну участь визначено статтею 10 Закону про ЄСВ.

Зауваження та пропозиції до змісту проєкту можна надавати у письмовій та/або електронній формі протягом 10 днів  з дня публікації цього оголошення за адресами: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2,  Е-mail: infomf@minfin.gov.ua. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»