• Посилання скопійовано

Ставка ЄСВ під час воєнного стану, якщо закінчився строк дії довідки МСЕК

На підприємстві працює особа з інвалідністю. Інвалідність підтверджено документально по 01.08.2024. Яку ставку ЄСВ застосовувати починаючи з серпня?

Ставка ЄСВ під час воєнного стану, якщо закінчився строк дії довідки МСЕК

У мирний час все було б просто і зрозуміло 

Підтвердженням встановлення працівникові інвалідності є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі – МСЕК) про встановлення групи інвалідності, яка є підставою для застосування ЄСВ до зарплати такого працівника у розмірі 8,41%.

А завершують застосування пільгової ставки ЄСВ датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії. 

При цьому до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% визначеної бази нарахування.

Роботодавець, у якого працює особа з інвалідністю, нараховує та сплачує ЄСВ за таку особу в розмірі 22% з нарахованої суми зарплати у проміжок часу між датою, до якої була встановлена інвалідність, і датою отримання завіреної копії довідки МСЕК після переогляду. 

Якщо такого проміжку не було, тобто друга дата настала раніше або одночасно з першою, то ЄСВ нараховується за ставкою 8,41%.

 

Що каже Інструкція №449? 

Згідно з абзацом другим пп. 5 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449 нарахування юридичною особою – роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41 % здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії та закінчується датою припинення інвалідності.

Отже, якщо працівник надав копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування ЄСВ виходячи з розміру мінімальної заробітної плати не застосовується. 

Юридична особа – роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:

  • до дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 22 %;
  • з дати одержання копії довідки МСЕК – у розмірі 8,41 %.

 

Проте наразі в Україні діє воєнний стан 

Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше 6 місяців після його припинення/скасування за умови неможливості направлення, зокрема осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу (Постанова №225, до якої внесено зміни Постановою №390).

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

МОЗ у роз’ясненні з цього питання зазначає, що всі виплати та пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду. 

 

Що каже МОЗ? 

Згідно з постановою КМУ від 08.03.2022 р. №225, якщо в Пенсійному фонді України або структурних підрозділах з питань соціального захисту населення немає інформації про зміну чи відмову у продовженні інвалідності, вважається, що ця інвалідність продовжується на весь період дії воєнного стану і ще на шість місяців після його скасування або припинення.  

За людиною зберігаються усі соціальні виплати. Додаткові документи чи інші записи в наявних довідках не вимагаються.

Роз’яснення МОЗ, опубліковане на Урядовому порталі 03.10.2023 р. 

Враховуючи вищезазначене, вважаємо, що роботодавець має право застосовувати ставку 8,41% ЄСВ до доходу працівника особи з інвалідністю до відновлення можливості направлення на МСЕК, оскільки нарахування ЄСВ в розмірах, визначених абз. 2-3 пп. 5 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449, здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності, а не датою закінчення дії довідки. 

Водночас з питання продовження строку дії довідки МСЕК, термін дії якої закінчився в період воєнного стану на території України, можна звернутися, крім ДПС, ще до Мінсоцполітики та МОЗ України за відповідними роз’ясненнями.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»